A július 4-i program (beszámoló itt és itt) után
másnap pihenős reggelt tartottunk, egy brutális, Cheesecake Factory-s
reggelivel megtoldva, hát abból nem spórolták ki se a tojást, se a szalonnát,
se a sajtot. Éljen a koleszterin! Ja és még a cukorbevitelt is meg lehet dobni
egy szelet fresh banana cream cheesecake-kel… ha már Cheesecake Factory… kell
is az a plusz 800 kcal. Azóta azért bőven lefutottam mindet :)
Délután elugrottunk a közeli Hanauma Bay-be
snorkelezni egyet – ha már itt van a város (Honolulu) közvetlen közelében egy
ilyen csodás lagúna, kár lett volna kihagyni.
Hawaii-on
rengeteg helyen mászkálnak szabadon csirkék,
a piknikasztalon álldogáló kakason már meg sem lepődtünk :)
a piknikasztalon álldogáló kakason már meg sem lepődtünk :)
Az utolsó napunkat a helyi ananászipar
megismerésével töltöttük – a huszadik század nagyobbik részében Hawaii-on
termelték a világon a legtöbb ananászt. James Dole 1901-ben alapította a
Hawaiian Pineapple Company-t, a század első felében maga az ananászipar is elég
jól pörgött (főleg konzerv formájában), napjainkra már inkább a
banánültetvények hozzák a konyhára az évi kétmilliárd dollárt és már nem
Hawaii-on, hanem főleg Közép- és Dél-Amerikában, illetve a Távol-Keleten. O’ahun
kialakítottak egy kisvidámparkba oltott ananászültetvényt a hagyományőrzés (és
a bevétel) jegyében, ezt látogattuk meg. Az ültetvényen egy labirintus, több,
különböző témájú kert és rengeteg ananász (ehető és szuvenír formában)
találtatik.
A
labirintusról aszondják, az egyik legnagyobbja –
egy órád van végigmenni rajta és beszerezni mind
a 9 pecsétet a 9 eldugott pontról. 44 perces időt futottunk.
egy órád van végigmenni rajta és beszerezni mind
a 9 pecsétet a 9 eldugott pontról. 44 perces időt futottunk.
Mi nem sokkal később a ’Food and gifts’ úticélt
választottuk ki és ettünk egy ananászos pitét meg ittunk hozzá ananászlevet. Ha
már egyszer arra jártunk.
A
tárónak elsősorban a gyökerét fogyasztják, a krumplihoz
hasonlóan – a kalo a táró hawaii neve, a növény
őshonos itt és a hawaii őslakos konyha alapanyaga
hasonlóan – a kalo a táró hawaii neve, a növény
őshonos itt és a hawaii őslakos konyha alapanyaga
Az ültetvény után elindultunk visszafelé a
szállásunkra, fürödtünk még egyet a Csendes-óceánban, összepakoltuk a
motyónkat, ettünk még egy tisztességes búcsúvacsorát (hawaii pizza rulez, ezzel
most lehet, hogy sokakat kiborítok, de friss ananásszal télleg finom!), aztán
fellőttük a pizsit a másnapi székfoglalós játékra készülvén.
Mindennel együtt arra jutottunk, hogy Hawaii remek
hely, csak ne lenne ilyen rohadt messze! A vulkánok nagyon menők, mindenképpen
ki kell majd egyszer még próbálnunk sétálós a lávatúrát, Honolulun kívül pedig
tényleg nagyon laza és laid-back az egész állam. A nagyváros elég volt egyszer
is. A strandok királyak (még akkor is, ha egyikőnk sem tud szörfözni, de ugye
erre találták ki a boogie boardokat), minden nap van valamennyi napsütés és Big
Island elképesztő a sok-sok különböző mikroklímájával. Ide vissza kell még jönni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése