2019. március 3., vasárnap

The Great American Solar Eclipse


Ha még nem olvastátok volna, ez előtt a bejegyzés előtt erősen ajánlott elolvasni Bagoly ügynök jelentését, itt. Szóval ő már beszámolt róla, hogy mennyi előzménye volt ennek a kalandnak, én ebben a bejegyzésben képes illusztrációt mellékelek :)

Az 1999-es magyarországi napfogyatkozást jómagam a családdal a sümegi várhegyről néztem, szerencsénkre ott nagytotálban lehetett látni mindent és mivel a sümegi várhegy jól ki is lóg a környékből, a sötét táj látványa elképesztő volt. Az nekem is rémlik, hogy előtte nézegettem az újságban (nekem még nem volt internet-hozzáférésem akkoriban, kénytelen voltam megelégedni a Népszabadság-grafikával), hogy 2070-ben lesz Magyarországon a következő, hát azt még meg is kell érni… az akkori világképemnek nem volt része, hogy másik napfogyatkozáshoz is el lehetne menni a világban. Előző évben jártam életemben először külföldön, Horvátországban, távoli rokonlátogatóban a nagyszüleimmel. És legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy valaha heti rendszerességgel fogok transzatlantikolni és ezért még fizetnek is. You kiddin’ me? 19 évesen ültem először repülőn...

De, times change, life’s full of surprises & expect the unexpected, szóval ott voltunk, hogy 2017. augusztus 19-én délután tépünk az M1-esen Ferihegy felé (már nagyrészt összepakolva a három heti cuccot). Szerencsére a Budapest-Zürich sima ügy, Flughafen Zürich, kezdtél hiányozni, csomagok, mi tart már ennyi ideig, vonat, este tizenegy... azta, de jó itthon lenni (igen, saját ágyam még mindig csak egy van, még ha osztott tulajdonban is). Pakolás újraellenőrzése, pár dolog még be, pár dolog még ki, másnap, 20-án reggel hatkor csiripel valami… most nem kéne elaludni, mint majdnem az előző évi marseille-i kaland elejét (erre), keljmárfel! Vonat, reptér, check-in, bag drop, security, passport control, E- terminál, az elsőre nem férünk fel. Nem baj, a második is még menedzselhető eredménnyel kecsegtet. Kaja rogyásig, jófej kollégák, long time no see csevegés, egy-két mozi, aztán Welcome to Chicago, Ladies and Gentlemen! Immigration, Customs, csomagok, a szokásos drill, aztán evaluálás, hogy merre tovább. Végül maradunk Illinois-ban (a részletekről és a dilemmáról Bagoly írt), csak minél délebbre kéne jutni. Autó megszerez, cucc bepakol, készletek felturbóz, irány az Interstate dél felé.

Powered by Red Bull & M&Ms

Végül Bloomington, IL közelében nyúvadunk ki teljesen, gyors szálláskeresés, ebben van internet, meg ratyi amerikai hotelreggeli, jó lesz. Zzzzz.

Reggeli radarkontroll – a lila foltok felhők…

Nem baj, bízunk abban, hogy majd ad hoc tudunk jó döntést hozni, tovább tépünk dél felé. Forgalom ugyan van, de nem embertelen. Azért ahogy közeledünk a totalitás sávjához, már meg kell lépni az autópályáról, mert érezhetően lassul a dolog. Bagoly időről időre aggódva kémleli az eget a felhők miatt.

Az elején annyira elbambultam, hogy az illinois-i
kukoricamezőkről szuperélénk fotók készültek


Nem sokkal később ezt is orvosoltuk – azért látszik,
hogy nem a ’fia felhő sem’-körülmények uralkodnak

Útközben felmerül azért, hogy lehet, hogy St. Louis lesz a dologból, mindkettőnkben felmerül, hogy hát, ott még nem voltunk, most vagy soha, különben miért mennénk még oda (gyűjtjük a városokat, ahol volt olimpia…), meg az már Missouri, miért is ne… aztán később még Nashville-t is bevesszük a számításba, persze, Tennessee is jöhet, de végül mindkettő kimarad.

Közben beértünk a totalitás sávjába,
 időnként megállunk evaluálni a helyzetet

És időközben elkészültek a szemüvegjeink, sőt a fényképezőgép is kapott egy asztrofóliás lencsét maga elé a maradékból. Egyébként ugyanez a fólia van a vásárolható szemüvegekben is, csak azok kicsit profibban vannak összerakva. Azért nem tökéletes a helyzet, így a lens flare majdnem minden képünkön ott ólálkodik (lens flare = „kamerák lencserendszerén keresztüljutó szórt fény, ami nem kívánt képhatásokat okoz” – idézet innen, és a különböző fordítási lehetőségeken is lehet lamentálni). Plusz nem igazán sikerül rászorítanom a rögtönzött lencsét az objektívre, úgyhogy a kicsi, fogyó, félhold alakú fénypacákban még jobban is látszik, hogy pontosan hol tartunk. Megállunk, megyünk, nem jó, megállunk, fogy az idő, jön a felhők, megyünk…

De végül döntést kellett hozni, megállunk egy random tó mellett…


…viszonylag sokan vannak, nagy parkoló, ez csak jó lesz.


Pillanatkép


Fóliával


Mindjárt, már alig látszik belőle valami 

Fogy az a sarló


Elkezdett sötétedni is


Egyre vékonyabb


Már csak egy csík


Fenyegető fellegek


Egyre közelebb érnek a Naphoz,
Bagoly feje kezd zöldülni a háttérben...


Na, emmán döfi!


Félnap


Mindjárt eltűnik


Hopp, hopp, hopp…


A környék közben


Már majdnem


Sötétedik


Unbelievable


És akkor egyszer csak sötét lesz minden, csodálkozva
 felmorajlik a tömeg és mindenki leveszi a szemüvegét


Nappali félhomály


Egy jó, közeli fotót sikerült lőnöm "szabad lencsével".
Total solar eclipse. Libabőr.


Elképesztő


Mások sem tudnak hova lenni tőle =)


Alkonyati sötétség, pár tucat másodpercig


És már vége is!


Koordináták


Szemüveges csoportkép


Life’s still good =)

Na, és akkor az aftermath, mert hogy azon kívül, hogy egy fantasztikus élmény volt, utána is el kellett jutni A-ból B-be és hát ezzel nem voltunk egyedül… a további képek forrása a Google Maps, ha nem jelezzük máshogy.

Itt néztük az akciót


A Crab Orchard Lake partján, Carterville, Illinois-ban


Aha, ebből a településnevek alapján még mindig
 nem tudnám, hogy ez a préri melyik részén vagyunk…


Awesome, most már legalább rá tudnék bökni egy földgömbön


Kontextus


Oké, a következő igazából az, hogy vissza kéne
jutni a chicagói reptérre, de legalább már nem kell rohanni…

Alsó hangon öt óra, de azért számítunk arra, hogy lesz dugó. Amire nem teljesen, hogy Amerika-szerte rekordméretű dugók vannak a totalitás sávjából kifelé, mert a nép szépen lassan, napok, órák alatt gyűlt össze, de most hirtelen, egyszerre menne hazafelé a nagy részük. Nyamm. A parkolóból még kijutunk, de már pár kilométerre lelassul a forgalom.

És akkor még nem láttuk a bigger picture-t (kép innen)


A környéken – igen, valahol St. Louis és Nashville
között vagyunk félúton a kukoricában (kép innen)


Ott, ahova a kék nyíl mutat – a vörös dugó az autópályán,
Evansville-től nyugatra, a méretarány alapján
úgy 50 kilométeres. Ja és az még az egyik rövidebb (kép innen).

Saját képernyőfotókat akkor nem lőttünk, csak hitetlenkedve néztük az összes telefont, hogy körülbelül minden útszakasz világospiros vagy hótvörös, innen se előre se hátra, tucat kilométereken keresztül. Végül úgy döntöttünk, az egy helyben állásnál jobb az araszolás és a kis utak is, így szereztünk két szelet pizzát aztán nekivágtunk a kukoricásnak. Szó szerint, megkerestük a legalacsonyabb rangú, legkeskenyebb utakat, amiket a Google Maps hajlandó volt megmutatni és maximum sárgák, illetve zöldek voltak és konkrétan a méteres kukoricában kanyarogva indultunk el észak felé, várva hogy kicsit oszoljon a tömeg az autópályán. Egy bizonyos ponton már az aszfaltról is lemondtunk… Jó három órányi csalinkázás után megkockáztattuk, hogy visszatérünk a civilizációba és araszoltunk még két-két és fél órát, Tuscola, Illinois-ig (nagyjából Indianapolis-szal van egy szélességen), addigra már váltott lovakkal. Aztán egyszer csak elfogyott a kakaó, megálltunk egy parkolóban, kerestünk egy szállást (100 méterre, zsírkirály) és fellőttük a pizsamát. Azért még mindig abszolút megérte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése