2014. január 21., kedd

Miami in a nutshell - 2. rész

Miami tulajdonképpen kétnyelvű város, ami nagyrészt a Karib-tenger szigeteiről történő bevándorlásnak köszönhető. Ennek egyik kevésbé ismert, de Miamiban nagyon is meghatározó szeletére emlékszik az alább látható emlékmű. Az 'Operation Peter Pan' elnevezésű CIA-akció keretei között ugyanis Castro hatalomra kerülése után, 1960 és 1962 között több, mint 14 ezer kiskorú érkezett Kubából, akiket a szüleik egy azóta sokat vitatott rádiópropaganda hatására küldtek el. A propaganda ugyanis azt hangoztatta, hogy a Castro-rezsim hamarost el fogja szakítani a gyerekeket a családjaiktól és munkatáborokba küldi őket. A bevándorlási hivatal akkoriban az előző bejegyzés végén szereplő Freedom Towerben működött, az érkező gyerekeket itt gyűjtötték össze és küldték tovább rokonokhoz, fogadócsaládokhoz vagy gyermekotthonokba. A házat a hátán cipelő kisfiú ezeknek a gyerekeknek állít emléket. Sokan közülök Miamiban maradtak, vagy később visszatértek ide, meg tudták vetni a lábukat és fontos tagjai lettek a kubai közösségnek. A város második legnagyobb kisebbsége egyébként a puerto ricóiak, a szigetről sokan jönnek át ide néhány évre dolgozni.

’The Tower of Snow’ – ez az alkotás címe


Art déco utánérzés Miami Dade County Children’s Courthouse


Ami egész Miamira (és mint később számomra kiderült,
egész Dél-Floridára) jellemző: roppant lapos


Egy-egy épület itt-ott kiemelkedik,
de egyébként már egy-egy felüljáróról jól belátni a környéket


A sokadik emeletről meg főleg :)


Marinák és yachtklubok


Miami City Hall – szintén art déco


Miami kevésbé pénzes negyedei


Faházak légkondival


Hazafelé áramló tömeg egy high school előtt –
nézzétek meg a háttérben álló hatalmas fát is, nem semmi :)

Ami Miamiban elképesztő, hogy szinte minden négyzetcentiméteren nő valami, amit nem borít aszfalt, vagy nem építettek rá házat. És ha az a valami bokornál nagyobb, akkor rajta is nőnek még dolgok. A másik, ami nagyon tetszik, hogy erre korábbi évtizedekben is odafigyeltek, ma meg vigyáznak; egy csomó helyen olyan fasorokat látni, melyeket 50-100 évvel ezelőtt telepítettek és mára árnyas utcák nyúlnak el alattuk, ami biztosan nem elhanyagolandó a nyári 40°C-ban :)

Suhan a busz a fák alatt


Zsb ügynök meg ázna az esőben (az közben rákezdte),
ha nem lenne ilyen menő instant turista-esőkabátja



Coral Gables City Hall

Coral Gables tulajdonképpen már Miamival szomszédos, de teljesen egybenőtt vele, itt található többek között a University of Miami is. Ja és a lakosság majd egyharmada kubai származású.

Utcakép


És szomszédos Miami Little Havana negyedével


Mely híres a művészetéről – és a szivarboltjairól!

A déli kitérő után visszaértünk a belvárosba – amely néhány utca erejéig egészen úgy festett a dolog, mint egy átlagos amerikai nagyváros.

Downtown Miami


Azért a klasszikus keleti parton nincs ennyi fehér épület :)


A rengeteg közepén


Hirtelen elbukkanó apróságok – ásatás egy új építkezés előtt

Miami területe már 10 000 évvel ezelőtt lakott volt, a Miami folyó deltájában találták meg az első települések nyomait. A spanyolok érkezésekor a tequesta törzs tagjai éltek a környéken, legnagyobb településük a mai Miami területén volt. Az európaiak által behozott betegségek és a krík törzzsel folytatott harcok két évszázad alatt szinte teljesen kiirtották a tequestákat… A fenti ásatáson az egyik, még feltáratlan településüket találták meg és mérik fel, mielőtt újabb 80 emeletet húznának a tetejébe…

Esteledik


Bayside – Downtown Miami tengerparti szórakozó-
és  shoppingoló negyede


Többek között itt található a Miami Heat kosárlabdacsapat
otthona, a American Airlines Arena - éppen meccsre készülnek


Port of Miami – a világ egyik legnagyobb forgalmú kikötője


Kicsit messzebbről – mögötte pedig kivilágított belváros fényei


The blue hour – amikor a legszebb színeket lehet fotózni :)


Vissza Miami Beachre – útközben a Fisher Island,
újabb exkluzív lakóhely

A Fisher Islandre még bemenni sem lehet, hacsak nincs meghívód egy lakótól. Saját iskola, saját hivatalok, saját boltok és éttermek, diszkréció a köbön.

Miami Beach Marina – asszem erre mondják,
hogy rongyrázás


Miami Beach estére a fények világ lesz


Az art deco házak South Beach-en neonfény-ruhát öltenek


Ahogy a pálmafák egy része is


Clevelander – itt az év minden napján parti van. Komolyan.


Éjszakai suhanás

Igazából este hét körül, de a jetlaggel megtoldott tizenkét órás városnézés és mászkálás végén ez már bőven éjszakának tűnt. Szóval nagyjából ez fért bele egy egész napba Miamiban, másnap már koradélután jöttünk hazafelé, így ott csak a tisztességes reggeli és a futás fért bele a tízórás hazaút előtt. Sokan kérdezik, hogy nem túl hektikus-e a munkarendem, lehet-e ezt bírni. Végülis igen, csak meg kell tanulni a ’majd legközelebb’ és a ’ma este inkább alszom’ mondatokat =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése