2014. január 9., csütörtök

Aberdeen és neonfények

Stanley után még megálltunk Aberdeenben, mielőtt visszamentünk volna a metropliszba (az előző rész itt található), ugyanis a buszos túrához tartozott egy úgynevezett ’sampan ride’.

Nem samponról van szó, ilyen egy sampan.


Térkép, mert az ember fejében ez nem feltétlenül
 van benne úgy, mint a négyeshatos megállói

Szóval Aberdeen partjainál (a térképen a B környéke) hajókáztunk egy órát ezzel a sampannal; egy ősöreg bácsi vezette a járgányt. Az öbölben rengeteg hajó horgonyzott, részben halászhajók, részben lakóhajók, részben talán is-is. Körben pedig toronyház toronyház hátán.

Ellenfény


Hajók házakkal


Halszárító


Tömeg


Messziről egészen élhetőnek tűnik


Öbölpart


Sampanrészlet - újrahasznosítás rulez

A csónakázás után visszaültünk a buszra, folytattuk a túrát. A rengeteg toronyház után végre sorrakerült egy olyan része is Hongkongnak, melyet nem bontottak le az utóbbi évtizedekben, hogy negyven emeletet építsenek a helyükre. Sajnos elég tempósan ment a busz ezen a részen (is), így csak egy kicsit elmosódva sikerült megörökítenem.

Ilyen volt


Ilyen lett


És ha már az építkezésről van szó, ilyesmi bambusz-
felépítményeket egész sok helyen látni a városban


Ez ugyanis az állványzat – ebben még a mai napig
 követik az ősi hagyományokat :)


Felújítás készülőben


Körbevesznek


Néha egy-egy fát is látni – sokszor egész kis kerttel rajta :)


Közben visszaértünk a Centralhoz
(a Hong Kong Island központi része)
 


Bank of China Tower – bank és kemény dollárok ide vagy oda,
 az épületet a Feng shui elveinek figyelembevételével tervezték,
nehogy a gonosz szellemek ártsanak a dollárgyűjtésnek.


a Hongkong-sziget legmagasabb épülete

Kicsit több, mint 400 méter magas (így valamivel alacsonyabb, mint a Kowloonban található International Commerce Centre), viszont testvérkéjével, az One IFC-vel együtt nagyobb területű és több cégnek ad otthont, mint az ICC. És filmben is láthattuk már, többek között A sötét lovagban szerepelt, ahol Batman a Two IFC-ről siklik alá az One IFC-re, bombaugrással berobban az ablakon majd némi csetepaté után magával viszi a szökött könyvelőt, hogy az tanúskodjon Joker ellen Gotham City-ben. Érdeklődők itt megtekinthetik =)

A konkurencia (ICC) csillog a naplementében Kowloonban

A napot a buszos túrázás esti verziójával zártuk. Hongkong estére neonfény ruhát ölt, ami így karácsony előtt (november végén jártunk arrafelé) meg volt spékelve az ünnepi díszkivilágítással.

Például így


Vagy így


Neonfényes éjszaka


A túlpart (Kowloon) is az


A Star Ferry és a metró harmadik alternatívája

Utóbbi egy nyitott tetejű buszban annyira nem volt vicces. Egy dolog, hogy hangos, de roppant büdös is a kipufogógázok miatt. Nem szeretném tudni, hogy milyen koncentrációban mit tartalmazott az alagút levegője, de hogy többet nem szeretnék rajta így áthaladni, az tuti.

Átértünk a bűzcsatornán – a túloldalt
 most már a Hongkong-sziget pislog


Teljes valójában


A partmenti tour után mentünk egy kört Kowloon utcáin is


Evening shopping


Közben lassan hazaérnek a jómunkásemberek is

A buszos kör után pedig megszabadulva négy- (talán hat?)kerekű paripánktól, még sétáltunk egyet a kikötőben. Olyan tájon felnőve, ahol időnként csak egy-egy villanypózna töri meg a dombok egymásutánját, nekem valahol hihetetlen látvány, hogy ennyi sok ember él egymás hegyén-hátán… Nyilván mindkettőnek megvannak a maga történelmi okai, meg nem összehasonlítható a kettő egymással, de ehhez képest a Dunántúl végtelen pusztaságnak tűnik, Gazdagrét pedig szellős kertvárosnak. Szóval zárásképpen egy-két kép az esti sétáról.

Hullámzó tükör – Victoria Harbour


A Hongkong-sziget távoli csücske – lakóházak,
 itt azért nem csinálnak szinte nappali világosságot
 neon reklámfényekkel


Hongkong az éjszakában

Baloldalt a magas épület a Central Plaza, középen a kékes-háromszöges a Bank of China Tower, jobbra pedig a két IFC a kép szélén. Folytatása következik =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése