2012. december 10., hétfő

Top of the Rock

Tegnap átestem a ló túloldalára a bejegyzésem hosszát illetően; ezért ma inkább átenegedem a képeknek a helyet, különben még a végén elüldözlek benneteket. A meccset követő napon a Rockefeller Centerben kezdtünk, melyet legtöbben a jégpályáról vagy a hatalmas karácsonyfáról ismerik, melyek a Center épületei között lelhetők fel a Holiday Season idején. A jégpálya ottjártunkkor már kész volt, szorgosan rótta is rajta a köröket a tömeg – viszont meg kell hagyni, nem túl nagy pályáról van szó, kisebb, mint amit ilyenkor a Nyugati mellett szoktak az Eiffel téren összedobni. Utóbbit volt szerencsém kipróbálni tavaly Gnuuu ügynökkel, de rájöttünk, nem az igazi, az ember tempós csúszásnál már húsz perc után féloldalas lesz, annyira kicsi a pálya – állandóan kanyarodni kell. Egy óra után már az ellenkező irányba fordulás sem segít. Szóval Műjég rulez, pláne a felújítás után :)

Állványzat lebontva, de még nincs kivilágítva
Amerika legnépszerűbb karácsonyfája


Csillagok és angyali trombiták

Szóval, a Rockefeller Center. Igazából több épületből áll, irodák, üzletek, mindenféle van benne; a legmagasabb épülete pedig már felhőkarcolónak minősíthető a maga hatvaniksz emeletével. A bámészkodhatnék piaci rését az Empire State Buildinghez hasonlóan itt is kihasználták; kialakítottak egy többszintes kilátóteraszt az épület tetején…

… ahonnan jól szemügyre lehet venni a Central Parkot.


Is.

Innen jön egyébként a Top of the Rock kifejezés is: Rock(efeller) nevének rövidítése, valamint némi utalás arra, hogy hol is található a Rock-on belül a kilátóterasz. John D. Rockefeller Jr. egyébként a '30-as évek nagy iparmágnása volt, ő építtette az épületegyüttest.

„Lépj fel!” pénzbedobós távcső


Bronx a távolban


Upper West Side, bal alsó sarokban a Dakota-házzal


Lenézve – rengeteg kúptetejű víztartály,
a századelejei New York jellegzetességei


Szellőztetünk, szellőztetünk


Verrazano, One World Trade Center, Statue of Liberty
(hátsó sor, balról jobbra)
Empire State Building (első sor, középen)


Híd északra (George Washington Bridge)


Híd délre (Verrazano Narrows Bridge)


Panoráma északra


Panoráma délre

Kedves Olvasóink, próbáljátok meg megkeresni a feljebb kiemelt hidakat a panorámaképben – csak hogy érzékeljétek, mekkora is ez a Manhattan :)
(Rákattintva megjelennek a képek kinagyítva – a szerk.)

Zárókép – Central Park ablakban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése