2012. december 20., csütörtök

Dankasirályon a jövőbe – I. rész

Odaiba egy mesterséges sziget a Tokiói-öbölben, melyet az 1850-es évek végén építettek védelmi célokból; aztán az 1980-as években kibővítették és elkezdték beépíteni, az itt rendezett világkiállítás alkalmából. Folytatásképpen egy teljesen új városrészt akartak kialakítani a ’90-es évek elején; de a megtorpanó japán gazdaság keresztbe húzta ezen számításokat. Néhány év döglődés után az eredeti business-tervek helyett elsősorban turistalátványosságokra, hotelekre és bevásárlóközpontokra helyezték a hangsúlyt. Ez a döntés később újabb befektetéseket hozott magával, így alakult ki ez a pihenőkkel és éjjel-nappal dolgozókkal teli negyed; melyet a Yurikamome nevű magasvasúttal lehet elérni és „bejárni”. A yurkikamome a dankasirály japán neve, ezt a fajt gyakran látni a Tokiói-öbölben – innen az elnevezés. Szóval mentem egy kört ezzel a kis madárkával; alább pedig igyekszem egy képes beszámolóval bemutatni, hogy milyen is ez az Odaiba :)

Yurikamome – a kék


Többszintes kereszteződések


Skyline – Odaiba


Vonatozás közben nem mindig sikerült egyenesen tartani a fotómasinát


Odaiba és a Tokyo Bay


Rainbow Bridge és kikötői raktárak


Odaiba legfontosabb szárazföldi összeköttetése


Emeletek és zöld levelek


Sétáló öltönyök


Yurikamome ellenvonat


Track


Rainbow Bridge – mögötte a piros-fehér pedig a Tokyo Tower;
legközelebb megnézem közelebbről is :)


Vidámpark-negyed is


Acél és üveg


Felfelé építkeznek


Megálló a kép közepén


Még akadnak azért üresen álló telkek is


Épülőfélben


Lehet számolni az emeleteket :)


Játszó


Egyelőre így végződik a Yurikamome – még ez sincs teljesen kész

Vonatozás után sétáltam egy kicsit a végállomás környékén. Ami felülről kihalt üveg- és acéltengernek tűnik; lent tele van kicsi boltokkal, bicikliutakkal és sétáló, babakocsis anyukákkal. Nyilván nem mindenhol; de ezeket az ember a suhanó vonatról nem látja.

Forgalom


Gizgazok mindenütt


2x4 sáv a minimum


A hatalmas házak között egy-két picurka is akad


És még panel is :)


Légibenzin


A járdán sétálva nem érzékelni annyira az épületek dimenzióit

Némi ücsörgés, nézelődés és kekszeszegetés után elindultam visszafelé a belvárosba, ismét igénybe véve a Dankasirály szolgálatait. A napnyugta időközben egész más fényeket teremtett, különösen szeretek ebben az időszakban fotózni… de tekintve a bejegyzésem hosszát; az eredményeket és a konklúziót a következő részben láthatjátok. To be continued :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése