2012. december 3., hétfő

'Walking in Manhattan' & 'We're sailing'

9/11 valószínűleg a 2000-es évek legnagyobb port kavaró eseménye volt – minden szempontból. A helyszín és környéke egyértelműen évtizedekig viselni fogja a nyomokat, de nem csak az emlékhely miatt. A két torony összeomlása az egész Downtown-ra hatással volt, mindenkinek, aki itt lakott, dolgozott vagy járt aznap, megvan a saját története. A 9/11 Memorial azoknak állít emléket, akik már nem tudják elmondani a sajátjukat. A környéken viszont akad egy hely, ahol a történetek folytatódnak – nekem személy szerint legalábbis egy kicsit kézzel foghatóbbá, közelebbivé, átérezhetőbbé tették azt, hogy mi zajlott itt a szeptember 11-et követő napokban. Mindenkinek, aki megnézni a 9/11 Memorialt, csak ajánlani tudom a közelben található St. John’s Chapel megtekintését. Bár ebben az esetben már nem lesz az a kis csendes kápolna, ahol körbesétálva el lehet gondolkodni a miértekről és a hogyan továbbokról.

St. John’s Chapel


Egy kisebb dombon található


A templomkertben a függetlenségi háború
több hősének sírja is megtalálható

A kápolna Manhattan legöregebb, működő temploma, George Washington is látogatást tett benne beiktatásának napján. A szeptember 11-i események után viszont a látogatók kedvelt célpontjából hirtelen mentési támaszponttá lett, ugyanis ez volt az egyetlen közeli épület, melynek nem esett komolyabb baja a két torony összeomlása ellenére, ugyanakkor a mentési terület közvetlen közelében volt.
Szomszédok a háttérben


Valaha

A két torony összeomlása utáni első néhány napban a mentési munkálatokat folytatók először csak néhány órára aludni, mosakodni, enni valamit tértek be, azonban hamarosan önkéntesek kezdték szervezni a háttérellátást a mentéshez – ételosztás, priccseket szereztek be, mentési eszközöket gyűjtöttek (a bakancsoktól és a védőöltözettől kezdve a kötszereken keresztül az energiaitalokig mindent, amire szükség volt), később pedig orvosok, masszőrök és pszichológusok kezdtek váltott szolgálatban dolgozni a mentőcsapatokkal. Amerikaiként, new yorki-ként nem lehetett egyszerű a romok eltakarításán robotolni, ráadásul úgy, hogy a teljes mentés során több, mint 400 tűzoltó, rendőr és mentős neve került fel a 9/11 Memorial medencéinek keretére. Az irántuk és a mentésen dolgozó további több ezer tűzoltó és rendőr iránt érzett tisztelet jeleként a St. Paul Chapel egy látogatója, egy kolléga a templomban hagyta a ruhájának jelvényét – azóta pedig több száz jelvény gyűlt össze mellette.

Távoli városok rendőrei, mentősei és tűzoltói
tisztelegnek kollégáik előtt

A mentési és romeltakarítási munkálatok megkezdése után a képeslapok, iskolai rajzok és biztató levelek is elkezdtek özönleni a kápolnába – valószínűleg sok erőt adtak a folytatáshoz.

Egymásba tűzött hajtogatott darvak százai

A darvak a kínai mitológiában a halhatatlanság jelképei, az európai kultúrában pedig Plinius leírásai nyomán az éjszakai álmok őrzőjének gondolják őket…

Mára a 2001-ben használt padok már kikerültek a templomból, helyettük széksorokat tesznek ki a misék idejére, máskor pedig nagyobb a bejárható tér – lévén félig múzeum, félig emlékhely is lett.

Zászlók és székek

A padokból is látható néhány, a kopottságukat pedig annak köszönhetik, hogy a mentési munkálatokat végzők teljes felszerelésben aludtak néhány órákat a rajtuk a tornyok összeomlását követő napokon, így a különböző eszközeik és a ruházatuk némileg összekaristolta őket.

Mementó

A St. Paul’s Chapel-ben többször is körülsétáltunk, próbáltuk felfogni történeteket, amik meghatározták itt a mindennapokat tizenegy évvel korábban. Az évfordulón, vagy a terrorizmus bármilyen említése kapcsán találkozhat az ember az égő tornyok képeivel, felvételekkel, melyek elgondolkoztatják; de valahogy teljesen más volt a dolgot a hétköznapok, a „hogyan tovább?” szempontjából látni.

Így. – Visszapillantva a kápolna melletti utcából

A St. Paul’s után egy másfajta „szentély” felé indultunk, mely szintén a Downtownban található. Odafelé menet Bagoly már gondolkodott, hogy vajon milyen lesz a világ egyik legbefolyásosabb épülete előtt ácsorogni, vajon milyen nagy és egyáltalán…

Utcakép – Downtown


A célpont

Megcsodáltuk a tőzsde épületét, őszintén szólva kicsinek tűnik a sok felhőkarcoló és üvegpalota között. Valahol döbbenetes, hogy időnként micsoda káoszt és fejetlenséget tud okozni egyetlen itt véghezvitt vétel vagy eladás… Ugyanakkor az országok egymásra épülő kereskedései egyelőre az utóbbi néhány száz év legstabilabb fegyverszünetét tartják fenn – mégiscsak kényelmesebb egymással seftelni, mint fagyoskodni a lövészárokban… 'Filozófiai gondolatfoszlányok' rovatunkat itt felfüggesztem. Szóval Wall street.

Behajtani tilos.

A Financial District vasárnap reggeli kihaltságában azonban a legfurcsább az volt, hogy szinte minden utcában állt egy-egy kisebb-nagyobb teherautó és folyamatosan járó motorok zaját lehetett hallani; aztán felfigyeltünk arra is, hogy egyes metrómegállók még mindig le vannak zárva. Alaposabban megnézve a teherautókat és az egyterűeket; rájöttünk, hogy aggregátorokról van szó, mert még mindig nem indult újra a vezetékes áramszolgáltatás Manhattan legdélebbi csücskén; viszont valahogy mégis áramot kell kapniuk az épületeknek…

Benzineshordók és aggregátor - csendélet

A Wall street után ismét a New York Water Taxi felé vettük az irányt – a délután hátralevő részét némi hajózással, majd a Midtownban való mászkálással töltöttük. A továbbiakban átadom a helyet a képeknek.

Az ingyenes Staten Island Ferry – egyfajta lebegő,
oda-vissza metró Manhattan és Staten Island között


 A Financial District életnagyságban


Brooklyn Bridge


A Verrazano a Narrows szoros felett –
túloldalán a Lower New York Bay és az óceán


The Lady


Manhattan


New Jersey


Farvíz – a horizonton balra a Verrazano,
jobbra a Szabadság-szobor


ENSZ-székház – általában a tagországok zászlói lobognak
a zászlórudakon; talán most téli álmot alszanak


Itt ragadt a Halloween egy lépcsőn a 47. utcában :)


Esteledik – Chrysler Building

Alkonyattájt visszatértünk a szállásunkra, gyors átmelegítő zuhany és több réteg harisnya, duplazokni, bundabugyi és sapka-sál-kesztyű felöltése; valamint fényképezőgép frissen töltött elemei; kávé és Red Bull (elvégre otthoni idő szerint hajnali 2-kor kezdődött a műsor) magunkhoz vétele után elindultunk New Jersey-be focimeccset nézni… Go Giants!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése