2012. május 1., kedd

Olimpiai stadion - felemás élmény

Pireusz mellett a másik kiszemeltem erre a hétre az új Olimpiai Stadion és az Olimpiai Komplexum volt, részben jó élmény volt, részben nem. A közvetítésekből rémlettek a hatalmas fehér ívek, ezekben nem csalódtam. A többiről alább.


Kései érkezés, metrózás, minden, olyan fél hat körül szálltam le a metróról az Irini megállónál, ez így fest:


A többi megállóhoz képest monumentális, 4 vágányos, alul is egy elég méretes csarnok található, gondolom, úgy tervezték, hogy kiszolgálja az olimpiai utazóközönséget. Persze most tömeg egy szál se, rajtam kívül még hárman szálltak le az egyébként tömött metróról. A komplexum mobil kerítéssel van körülvéve, a bejárat előtt balra Panathinaikosz sálakat, jobbra szotyolát és mogyorót kínálót árus. Ők ketten, összehajtható asztallal, ennyi. Információ, tábla nincs. Besétáltam.

Indításképpen ezek az ívek fogadtak, mellettük egy hatalmas lapos tavacska – a görög nyárban vajon mennyi víz párolog el ebből?


Az ívek mögött hatalmas placc, fasornak szánt, egyelőre kicsi platánfák és gaz.


A placcon van egy csomó ilyen kék kockaszerűség, elvileg valaha lámpák voltak az oldalukban, de az összes szét van verve.


Ezen a ponton kezdtem elbizonytalanodni, hogy jó helyen járok-e de azért a stadion ívei meggyőztek, hogy ez nem nagyon lehet más. Maga az Olimpiai Stadion zárva volt, a kapunál javítottak valamit, de egyéb mozgást nem láttam. Furcsa, mert jelenleg ez a létesítmény az AÉK Athén és a Panathinaikos FC otthona is, egy csomó más európai stadionban pedig iszonyatos pénzeket szednek belépődíjként. Mondjuk a rohamozó látogatók hiányában talán nincs kereslet a stadionlátogatásra, de azért elég barátságtalan az összes bezárt kapu az egyszeri turistával szemben.


A másik nagy épület az Olympic Indoor Hall névre hallgat, az Olimpián rendeztek itt ritmikus gimnasztikát is (bár egyesek szerint ez nem sport), de főleg kosárcsarnoknak és koncertekhez használják. 


Azt nem teljesen értem, hogy hogy lehet teljesen összefirkálva az ajtaja, nem hinném hogy a BS-t, vagyis a Papp László Sportarénát valaha ilyen atrocitás érte volna… 


Egyébként az komplexumban folyamatosan grasszál 3-4 rendőrautó, gondolom a vandálkodást megelőzendő, azért kicsit lehetnének hatékonyabbak.


Az Indoor Hall-lal szemben van az egyetlen létesítmény, amit működés közben láttam – az úszómedencéket használják. Éppen edzés volt, érdemes megnézni, hogy bal oldalon kisgyerekek vannak, 6-8-an két sávban, deszkával nyomulnak, a jobb oldalon viszont két ifi korú fiatal srác volt 1-1 sávban, pillangó lábtempót nyomtak békalábakkal – csak a nyomukat látni a vízen :)



 Torony – a medencét itt is használták.


Elsétáltam oldalt az uszoda mellett, itt szintén kisebb-nagyobb csarnokok vannak, de nem túl biztató állapotban.


Találtam egy bébi pálmafát is, egyszer majd ő is 10-15 méter magas lesz :)



 Pálmalevél alulról


 Pálmalevél felülről


A csarnokok és a hatalmas placc – EZ, háttérben a bejárati ívekkel


… között van egy érdekes izé, először oldalról láttam meg, nem is tudtam mire vélni a hatalmas oszlopokat egymás mögött. Ez kérem, árnyékoló, hogy a sétáló tömeget ne vágja fejbe a tűző napsütés egy fényes 2004. augusztusi délutánon. Azóta valószínűleg csak a betont árnyékolja.


Visszafelé menet még elsétáltam a bejárati ívek végéig, tényleg szépek, az alábbi képen csak az egyharmaduk tükröződik a tavacskában. 


Monumentálisra sikeredett, de üres. Egy-két család akad, a gyerekek itt tanulnak biciklizni – ||: nem kell a pótkerék, esés, üvöltés, kell a pótkerék :|| – de ennél sokkal több haszna nincs jelenleg.


A bejárattól nem messze, az ívek mögött diszkréten eldugva egy-két mosdó, fehér épületek, oldalukon mozaik.

 Babérkoszorú


 Galamb


Valahol nagyon szomorú, hogy egy ekkora létesítményt összetákolt Görögország, használták két hétig és utána ennyi. Peking is hasonló problémákkal küzd, nem nagyon van mire használni a Madárfészket. Minden sportszeretetem ellenére felmerül a kérdés, van ennek értelme így? Az Olimpia különleges dolog, négyévente van, rengeteg embert megmozgat, a létesítmények kiépítése és a programok állásokat teremtenek, de mi történik utána? Ez? Az is egy érdekes kérdés, hogy vajon a londoni olimpiai helyszínek hasonló sorsra jutnak? A Wembley, az O2 aréna és a még néhány futballstadion mellé elbír vajon a város még egy Olimpiai Stadiont is? Mondjuk, ha ez a város sem, akkor semelyik és azért már van rá ötletük is, hogy mit kezdjenek vele. Tavaly, a Climate-KIC Summer School Reunion alkalmával voltunk az építési területen, ez volt a végállomása a Sustainable London Tour-nak, akkor a stadion ’ahead of time and budget’ állapotban várta a folytatást. Talán jobb sora lesz, mint az athéni stadionnak, jelen tervek szerint ugyanis az olimpia után vagy a West Ham Unitedhez kerül és így fog majd egyszer festeni; vagy pedig a Tottenham Hotspur szerzi meg és akkor ilyen lesz :)


Az alábbi képpel zárom a posztot: információs oszlop, ezek annak idején világoskékek voltak, mára feketére égette őket a nap, ragasztás pedig felhasadozott… Athens 2004.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése