2012. május 8., kedd

Mese a mosónapról

Svájcban az társasházak lakóinak nagy része nem rendelkezik saját mosógéppel. Ez tény. És a házunk sem kivétel ez alól.

Ez jó, mert nem kell azért megvenni egy mosógépet, hogy hetente két adagot (egy fehéret és egy sötétet) kimosson az ember, míg a hét maradék 164 órájában a herkentyű fogja a port, foglalja a helyet és mosógépszerelőt igényel, ha elromlik. Van mosónap (nálunk 10 naponta, 9 lakás+vasárnap nem mosunk, az itt a mosóSabbath - ahogy füvet nyírni sem célszerű, mert a nyugalom megzavarásáért még elvisznek a rendőrök). Szóval mosónap, szennyes összepakol, lebattyog az alagsorba, mos, tereget a hangárméretű szárítóhelységben (tényleg, 4 szoba van lent, ablak nyitva, egy nap alatt megszáradnak a cuccok) és boldogan éli életét tiszta ruhákban. Az is jó, hogy ipari mosógép van, az nem tetszhalálozik el kéthavonta, mint a coli boldogult háztartási mosógépei. Még jó, hogy volt 4, legalább egy mindig működött, amíg a többi betegállományban volt.

Ez nem jó, mert egyrészt fél egytől, fél kettőig áramszünet van - a mosógép más körön van, mint a ház összes többi része, még az is lehet, hogy 380V-ot eszik és népnevelési céllal, hogy ne menjen egész nap, egy órára lecsapják alatta a biztosítékot. Ez saját keserű tapasztalat, úgy is mondhatnánk, hogy I've learned it the hard way, ugyanis az egyik első mosás alkalmával lebattyogtam 12.25-kor, elindítottam a programot 12.28-kor, majd két perc múlva se kép, se hang. Gombok nyomkodása, főkapcsoló ki-be tizenhétszer, szentségelés - Úristen, tönkrettettem, miértnemmosolmár, necsináldeztvelem, meglincselnek, miértnemkapcsolszbe, kitoloncolnak... szóval egy kis para és agymenés - után Bagoly felhívása. Bagoly kérdezi, főkapcsoló? Megvolt. Jó, hívd fel Hegyibékát. Hegyibéka felhívása. Hegyibéka kérdezi, főkapcsoló? Megvolt, megnéztem. Aztán mondta, hogy rémlik neki ez áramszünet dolog, kérdezzem meg a házmestert. Közben még lelki támogatásért anyukámat is felhívtam, hogy a frissen kapott egyenruha-ingeimet, vajon mennyi idő alatt eszi meg a Vanish, amit éppencsak töményen beléjük kevert a három és fél forgás alatt a mosógép dobja. Szóval a házmester felhívása. Az ürge tessini (olasz-svájci), rosszabbul beszéli a svájci németet, mint én, de az első kérdése természetesen a főkapcsoló. Igen, ki és be kapcsoltam, semmi. Aztán eszébe jut, hogy tényleg nincs áram fél kettőig, nyugodjak meg, akkor majd megy tovább. Hát jó. Lakásba felsétál, két rész Big Bang Theory és egy Torchwood, aztán lent vártak a centrifugázott ingek egyben. Azóta egyiknek szétrepedt az egyik ujja, szóval lehet, hogy még nincs lezárva a történet.

De a mosónaprendszer azért sem jó, mert a házban nem lakik egy darab svájci sem. Van török, indiai, szláv, még török, német, minden. A népek összevissza mosnak, amikor éppen kedvük szottyan rá és a lehető legidiótább összeállításban: képesek két zsebkendőt és egy zoknit betenni két és fél órára 90°C-os fehérítő programra. Ezek után a kis asztalkán ott várja hasonló sorsát a piros, a kék, a zöld és a fekete mosás, attól függetlenül, hogy ezeket EGY programba is be lehetne tenni. És mindent legalább 60°C-on mosnak, ami nyilván jót tesz mind a feketének, mind a sötétkéknek. Tudom én, hogy sok gyerek van a házban, de ez egy kicsit túlzásnak tűnik, kifőzni a ruhákat pedig csak a csecsemőknek szokás. Persze, ha valaki egész nap 5 adag mosáshoz le akar evetkézni a lépcsőházban a harmadikról, az az ő baja, de a legutóbbi két alkalommal ezt az mi mosónapunkon tette, így átélhettem a "fél napig lesben ülök, üres mosógépre várva" programot, kétszer is. Tényleg, egyszer akartam mosni egy fehéret, egyszer egy sötétet és egyszerűen reggel nyolctól este hatig nem lehet hozzáférni ehhez a nyomorult szerkezethez, mert mindig gurgulázik benne két zöld kispárnahuzat vagy három piros zokni és egy póló. Vajon ha maguk fizetnék a mosógép villanyszámláját, akkor is ennyit mosnának? Vagy nevezzünk be az alábbi megfigyelő rendszerre, amely nézné azt is, hogy ki hány programba tudja belefoglalni a mosnivalóját, majd a lakógyűlésen hosszas fejtegetésben ostorozná az öt- és négymosásokat? :)


Szóval a közös mosógéphasználatnak is vannak előnyei és hátrányai, megismerjük lakótársaink teljes ruhatárát, azt is, hogy nem teljesen normálisak és szükségesnek tartják a szivárvány teljes palettájának szeparált tisztítását. Yayyy.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése