2012. május 24., csütörtök

Szépséges időjárás Interlakenben


Interlaken a Berntől délre, jócskán az Alpokban található, népszerű turista- és kirándulóhely. Nevét tényleg arról kapta, hogy két tó között helyezkedik el. (Kép: en.wikipedia.org)

 Így.

Nyugatra tőle a Thunersee (Thuni-tó), keletre pedig a Brienzersee (Brienzi-tó). A fenti képen a bal alsó sarokban a Thunersee, jobbra fent pedig a Brienzersee. A miheztartás végett :)

 Nyugatra

Keletre

Északra-délre kisebb-nagyobb (1300-4100 méteres) hegyek.

 Valahogy így.

A városka tele van szállodákkal, ez például az egyik legöregebb.

 Victoria szálló


Kis, lugasos teraszkák


 Azért nem "vidéki víkendház"-méret

A szállodával szemben a völgy túloldalán a Jungfrau tornyosul. Itt nem győzöm hangsúlyozni a tiszta időjárást, a svájci sztenderdek alapján ez így az év legalább 250 napjában nem látható, mert a felső 2000-1500 métert felhő takarja…

Jungfrau vigyorog az 1500-2000 méteres dombocskák mögött

Interlakenben egyébként elképesztő mennyiségű keleti étterem van, japán, kínai, koreiai, indiai, mindenféle és az európai éttermekben is sokszor akad 6-8 nyelvű menü – a fele ilyen ákombákomos nyelv. Ezt nagy betűkkel a táblákon is hirdetik, nem tudok másra gondolni, minthogy ennyi ilyen eredetű turista van és egyszerűen ennek van piaca a fondüvel és tésztákkal szemben.

Kis japán park


 A japán testvérváros adománya

Fent látható egy paraglidingos is, elképesztő mennyiségben vannak, kb. 100-150 frank egy kör, ketten jönnek le, egy oktató és egy fizető, Interlaken központjában egy nagy réten landolnak. Az egész völgy tele van velük, több irányból is ugranak.

 Víz(i)virágzás

A városból felmentünk a Harder Kulm nevű hegyre, kis felvonó visz fel, jó meredek. A tetején étterem, onnan jó köröket lehet menni a gerincen – legközelebb úgy kell visszajönnünk, hogy ne csak két óránk legyen fent, mert akkor tényleg nagyot lehet majd kirándulni :)

Tűlevelűek

Itt még esik néha a hó, az épületek tetejének árnyékos részén délelőtt még volt, délutánra elolvadt. Hasonló volt az erdőben is.

 Napos folt


Árnyékos folt

Az étterem mellett van egy kilátóterasz, ahonnan minden irányba lehet bámulászni. Szemben, a völgy túloldalán az Eiger, a Mönch és a Jungfrau – utóbbi kettő között a gerincen kb. félúton van a Jungfraujoch nevű hegygerinc, ahova vonattal is el lehet jutni, 3500 méter magasra, ahol van egy szálloda, étterem, kilátó és azért egy kutatóállomás is. Lent a völgyben Interlaken.

 Látkép

A két tó közötti kis folyó ugyanaz az Aare, mint ami Bernen is keresztülfolyik – ugyanazzal a türkizes színnel.

Türkizvarázs

A Harder Kulmon, a kilátótól nem messze akad egy játszótér is, egy rendkívül hosszú, kanyargós csúszdával, úgy kellett sorba állnom, hogy lőhessek egy fotót.

Csúszda pazar kilátással

A környékbeli hegyoldalak alacsonyabb részei tele vannak alpesi mezőkkel, rengeteg helyen legeltetnek.

Heidiland

Összességében, Interlaken gyönyörű hely, ha bárki errefelé jár, érdemes megnézni. Naptejet hozzatok, én így fél napnyi májusi Naptól vörösre égett fejjel távoztam a célterületről. Ettől függetlenül jövünk még erre mi is, a környék tele van jó túraútvonalakkal – amint elolvad feljebb a hó és járhatóak lesznek :)

 Zárókép – Fák között óriások
(Eiger, Mönch, Jungfrau)

1 megjegyzés:

  1. legyetek ti is a képeken, különben azt kell hinnem, h a google-ről vannak! :P

    csodaszép amúgy!!

    VálaszTörlés