2010. július 19., hétfő

SUEZ Environnement és AgroParisTech

Csütörtökön a SUEZ Environnement nevű hatalmas víztisztító/szennyvízkezelő/beruházó cég laboratóriumait látogattuk meg, valamint egy elég komolyan összerakott előadássorozatot tartottak meg a kezelt vizet veszélyeztető baktériumflóráktól kezdve a sótalanítók környezeti kockázatáig mindenféléről. A laborok nagyon komolyan fel voltak szerelve, végre élőben láthattam az összes ketyerét, amit környezetminősítés címén be kellett magolni. Egy dolog, hogy kb. mindegyik egy kisebb-nagyobb doboz meg egy kijelző, de így vizsgaidőszak után varázslatos érzés egy GC-MS betűszó alapján sejteni, hogy mi is történik a dobozban. Vizsgaidőszakban egyáltalán nem volt varázslatos a gázkromatográffal kapcsolt tömegspektrométer működésének részleteit magolni... Na mindegy, délután pedig egy 80-100 oldalnyi szakcikk és néhány táblázat alapján kis csapatokban ki kellett dolgoznunk egy recirkuláló rendszert egy olyan üvegházra, ahol 500 négyzetméteren termelnek paradicsomot, talaj nélküli vízkultúrában. Mindezt két óra alatt szakmai pontossággal és indoklással a rendszer típusát és megvalósítását illetően, valamint teljes költségtervvel és megtérülési idővel együtt. Nem unatkoztunk. :)

Pénteken az AgroParisTech egyik kísérleti farmján jártunk, itt a mezőgazdaság különböző ágazatainak üvegházgáz-kibocsátását mérik mindenféle módszerekkel. Nagyon tuti helyen van ez a farmocska, több száz hektár tartozik hozzá, jó volt végre egy kis vidéki levegőt szagolni.


A szokásos workshop során most széndioxid-kibocsátás csökkentő mezőgazdasági stratégiákat kellett kitalálnunk, az alábbi ábra a "pig skyscraper" ötlet vázlatát mutatja. Nem kell következtetéseket levonni, nagyon fáradtak voltunk már a hét végére, volt aki a tehenek tornáztatásából nyert energiát kívánta hasznosítani...

Este egy kis hangulatos étteremben elköltöttük a búcsúvacsoránkat, majd még egy hosszú utolsó sétára indultunk a belvárosban, hogy másnap kialvatlanul, de érdeklődve üljünk fel a Eurostarra, ami Londonba hoppanáltatott minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése