2010. július 28., szerda

London Eye View és a pelikánok

A London Eye a Temze partján található, szép kifejezéssel élve "srégen" a Houses of Parliamenttel szemben. Az egész szerkenytű 135 m magas, összesen 32 kapszulát visz körbe-körbe, egy ilyen kis hordó 40 perc alatt teszi meg az utat, ez alatt lehet csodálni az alant elterülő látványt. Nem is taglalom tovább a paramétereket, észak-északkelet felé indulunk, ugyanis ezen a rövid szakaszon a Temze délről északra folyik.

Az első képen összesen kettő híd látható, ami valójában egy plusz két fél: középen a Hungerford Bridge nyújtózkodik (ezt csak írott forrásokból tudom, senki nem hívja így), kétoldalt a fehér kábelek pedig a Golden Jubilee Bridge két sétányát tartják. A belső híd vasúti forgalmat bonyolít, a külső pedig gyalogosokkal és biciklisekkel van tele; de valójában a kettő együtt leggyakrabban Charing Cross Bridge néven említtetik, mivel erre a pályaudvarra futnak be a vonatok a híd után közvetlenül (a Charing Cross a kép bal szélén, félig egy másik dimenzióba ugrik éppen, ezért látszik elmosódottnak - vagy csak retkes volt a kapszula üvege).

Kicsit magasabbról már a Waterloo Bridge is látszik, jobb oldalt a távolban a City felhőkarcolói, az előtérben a sárga zászlókkal pedig a Royal National Theathre fantasztikus betonépülete, aminél nemhogy az új Nemzeti Színház, de még a Művészetek Palotája is szebbre sikerült...

A City kicsit közelebbről (ez nem azonos a Docklands-zel, az délkeletebbre van), a kúp alakú épület a Swiss RE biztosítótársaság épülete. Baloldalt ki lehet szúrni még a Saint Paul's Cathedral kupoláját, de a tükröződés és a külső porréteg megnehezíti a feladatot.

Áttérünk keletre, a Temze a hátunk mögött, a méretes lapostető pedig a Waterloo pályaudvar teteje, láthattok egy kígyózó piros vonatot is, de ezen kívül Délkelet-London nem sok speciális dolgot tartogat, az érdekességek mind északnyugatra találhatóak. Egy-két irodaház akad, de a magasabb épületek már inkább itt lakóházakat jelentenek.

Délen sem sokkal menőbb a helyzet látványosságokat illetően, észak és nyugat szinte mindet elhappolta. A híd a Lambeth Bridge, de ez is már újabb keletű építmény, nincsenek olyan zaftos sztorijai mint például a London Bridge-nek, ami már több mint 800 éve figyel a Temze felett.

Északnyugat sokkal jobban járt, mint bármelyik másik negyed: a történelmi London nagy része itt található. A legnyilvánvalóbb természetesen a Houses of Parliament, ami valójában délnyugati irányban fekszik a London Eye-tól, jól néz ki felülről is, csak ezt is felújatgatják egy picit, ezért lett részben becsomagolva. A közismert Big Ben név egyébként csak a nemes egyszerűséggel Clock Towernek nevezett toronyban található harang neve, óránként kondítják meg, a közbenső dallamokért négy kisebb harang felelős.

A parlament mellett a Temze-parton nagyrészt kormányzati épületek, illetve irodák, egy sorral beljebb azonban már a Whitehall széles utcája látható, a kép közepén levő két nagyjából egyforma négyszögletes épület között fut a Downing Street, ahol a 10-es ház a mindenkori miniszterelnök lakhelye. A két épület mögött a St. James's Park, közepén a tóval, mögötte pedig a zöld fészekben a Buckingham Palace. A kép jobb szélén ez előtérben a zöld tetős vityilló a Ministry of Defence széle, biztonsági okokból "felszín +/- 12 emelet" paraméterekkel rendelkezik, a hadsereg irányításától kezdve a terrorelhárításig minden itt összpontosul.

Ezen a képen jobban látszik a Ministry of Defence, mögötte a nagy sárga placcon a királyi lovas testőrség tart ünnepélyes őrségváltást minden reggel nyolc órakor, az egyöntetű sárga házak a St. James's Park északi szélén pedig a The Mall házikói, ez az út vezet a Trafalgar Square-től a Buckhingam-palotáig, így kb. megfeleltethető a Champs Elysées rövidített és parádézásra szűkített verziójának.

Vasárnaponként lezárják, ilyenkor a St. James's Park megnyúlik egy kicsit ebbe az irányba. A legérdekesebb a képen egyébként szerintem a felhőkön átsütő nap, aminek a széle éppen a Wembley ívére esik, jobb oldalt látható a nagyított verzión, ez a szerkezet tartja a stadion tetejét, majdnem olyan magas, mint a London Eye.


A 40 perces körutazás után még elsétáltunk a már sokat emlegetett St. James's Parkba, ahol legnagyobb meglepetésünkre megtaláltuk a pelikánokat: a tó egyik szigetén ücsörögtek alváshoz készülődve, nem próbáltuk etetni őket, meg egyébként is messze voltak...

A parkban ücsörgöve még megfigyelhettük, hogy egy rendmániás hattyú újra és újra kizavarja a kacsák méltatlankodó csapatait a partra; de itt is érvényesült a sok lúd meg a disznó esete, a renitens hápik mindig visszamerészkedtek a tóba, amivel fejvesztett úszkálásra késztették szerencsétlen control-freak hattyút. Utóbbi teljesen össze volt zavarodva, fel-alá úszkált vízben és próbált rendet csinálni, de nem nagyon értettük, hogy a kacsák miért nem alhatnának a tavon, nagyon kétségbeesett pótcselekvésnek tűnt a hattyú szélmalomharca. Talán el kellene vinni pszichológushoz...

A mai záróképen Lo
ndon Eye, tó és kacsa is van, szép álmokat mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése