2012. június 20., szerda

Parc Güell

Kb. 10 éves voltam, amikor kaptam egy könyvet építész nagybátyámtól, „A világ építészete – Az építészet világa” címmel. 3-4 oldalas leírások egy rakás remek épületről, egy csomó hatalmas színes fénykép, érdekes szövegek :)

 Rongyosra olvastam.

Van benne egy fejezet a La Sagrada Famíliáról, „Gaudí gótikus mesterműve” címmel, meg mellette egy alfejezet Gaudí különböző műveiről, úgyhogy alig vártam, hogy végre élőben is megnézzem őket. Itt megjegyezném, hogy rengetegszer elolvastam a Panama-csatornáról, a Rushmore-hegyről és a Golden Gate-ről szóló részeket is :)

Szóval Gaudí. Antoni Gaudí XIX. század második felének és a XX. század elejének fantasztikus katalán építésze, egy egész sor remekművet alkotott Barcelonában. A leghíresebb természetesen a Sagrada, amit már 124. éve építenek és úgy egyébként tényleg lenyűgöző – a következő poszt témája. A Gaudí-összesből először a Parc Güell-t néztük meg, ez valójában egy félbehagyott lakópark, melyet a XIX. század végén kezdtek építeni, a házak tervezésére pedig Gaudít kérték fel. Két ház készült el, illetve egy hatalmas lépcső és egy terasz a bejárattal szemben, aztán 1914-ben abbamaradt az építkezés – fontosabb dolga akadt a világnak. Azóta nyilvános parkká alakították a Parc Güell-t – a lakópark ötletével egy Eusébi de Güell nevű gróf rukkolt elő, az ő nevét kapta a park.

 Embléma

Amire nem számítottam, az például az, hogy a park tulajdonképpen hegyes-völgyes.

 Parc Güell (katalánul Parc, kasztílaiul Park)


 Szomszédság

Mivel tulajdonképpen félig függőleges, elég jó a kilátás a környékre.

Északkelet felé


 Délkelet felé


 A Sagrada épülőfélben


 A közepéről még hiányzik egy 170 méteres torony,
 ez kb. kétszer akkora lesz, mint a homlokzatok

A parkot érdemes alaposan bejárni, kellemes a hangulata és mindenhol akad valami apróság.

 Egy későbbi házikó,
de azért passzol a Gaudí-s stílusvilághoz


 Parkzenész is akadt, veszélyes motyóőrzővel

A főbejárat két oldalán állnak a Gaudí tervezte házak, szemben pedig egy hatalmas terasz, melyet a világ leghosszabb padja vesz körbe és remek kilátás nyílik róla Barcelonára.

 Terasz
Gaudí-ház balról                    Gaudí-ház jobbról
Kapu


 Bal kéz


 Jobb kéz


 A két házikó fentről – mögötte Barcelona


 Támfalburkolat Gaudí módra


 A híres állat – ’El Gyíko’, ahogy Bagoly hivatkozott rá


 Az ominózus terasz, körben pedig a leghosszabb pad :)


 A terasz alulról


 Mozaik


 Padburkolat közelről


 Fókusz


 Jellegzetes Barcelona-kép


 Még a szuvenírboltokban is…

A Parc Güellben tett séta után estére úgy döntöttünk, még belefér a programba egy kirándulás a Tibidabo-ra. Ez az 512 méteres hegyecske északnyugat felől magasodik Barcelona felé, a tetején pedig szokás szerint  templomocska, a Sagrat Cor. Mivel a siklók közül már nem mindegyik járt – én nem is értem, hogy egy ilyen éjszakázós városban hogyhogy nem, ezért némileg lassan jutottunk fel, volt egy kis dombgyaloglás is, de legalább szép kilátás nyílt a pislákoló Barcelonára.

 Nocturnal Barcelona


 Hegymenetben


 Magasodik

 Barcelona Holddal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése