2013. április 15., hétfő

A sorozatjunkie mennybéli látogatása

Vallomással tartozom: menthetetlen sorozatjunkie vagyok. Aki mindig néz valamilyen sorozatot. Vagy inkább ötöt.

Az egész ügy a Jóbarátokkal kezdődött. A 2000-es évek elején már elég jól gagyogytam angolul ahhoz, hogy a több évadnyi, fejből tudott Jóbarátok-epizódokat szépen elkezdjem angolul, angol feliratokkal nézni; a nyelvtanulás hátsó szándékával. Mint az mára már letisztult, ez megállíthatatlan sorozatlavinát indított el – viszont remek módszer az angol nyelvtudásom szintentartására. Valamint az időnként elengedhetetlen agyzsibbasztásra. (Egyébként egész széles medical és forensic science szókincset eredményez a dolog, csak nem éppen időhatékony.) Mindenesetre biztos, ami biztos, a filmeket sem szokásom hanyagolni; így remek programnak ígérkezett a Warner Brothers Studio Tour-ja, melynek során mintegy három órán keresztül barangolhattunk (persze vezetéssel) a stúdió területén. Kicsit csapongó beszámoló lesz, ahogy a túránk is az volt, ami éppen útba esett, arról meséltek. A filmek és sorozatok neve alá igyekeztem linkeket rejteni, nehogy nagyon elvadult bejegyzés legyen :)

Parkolói látkép – és a Bolondos dallamok (Looney Tunes) mesékből
is ismert víztartály - még a Cartoon Network őskorszakából :)


Járgány

Ilyen kis autóval vitték körbe a csoportokat, azért vigyáztak rá, hogy ne nagyon széledjünk szét, illetve a vezetőnk gyakorlatilag végigbeszélte a három órát, mesélt, magyarázott, mutogatott, lelkesedett, rengeteg ’whoooo’ és ’wow’ kíséretében. Welcome to Hollywood!

Éppen üres lagúna trópusi jelenetekhez – lehet fűteni is a vizét,
hogy a színészek ne fagyjanak bele :)


Fészer – a The Big Bang Theory paintball-os jeleneteiből lehet ismerős :)


A „közép-nyugati kisváros” díszlet

Az épületek itt részben csak homlokzatok, részben egy-egy helyiség van mögöttük (kávézó, egyéb); a feliratokat, oszlopokat, utcai berendezést, lámpákat, ajtókilincseket minden forgatásra külön szerelik, festik, ragasztják fel – így 187-szer fel lehet használni ugyanazt a díszletet. Fő a takarékosság.

Templomocska – egyik oldala közben iskola,
a másik pedig még egy harmadik középület – mindig
abból a szögből veszik, amelyik éppen kell :)

Vannak teljesen felépített házak is; ezeket az egyes forgatások alkalmára teljesen berendezik – viszont plafonjuk nincs – ott kap helyet a megvilágítás és a szellőztetés.

Egy kis Jóbarátok – Monica és Ross szüleinek háza


… és a Central Park részlet, ahol Rachel és Phoebe futnak

Utóbbinál észrevehető, hogy valójában nagyon kicsi helyről van szó, ami a képernyőn jóval nagyobbnak látszik. Túravezetőnk szerint ahogy a „the camera adds ten pounds” mondás igaz, úgy a „the camera adds ten feet” is, vagyis minden sokkal nagyobbnak látszik, mint a valóságban. A Jóbarátokhoz és a The Big Bang Theory-hoz (magyarul elvileg Agymenők néven fut) hasonló, sokévados sorozatokhoz pedig egész konkrétan háromszög alaprajzú helyiségeket alakítanak ki és úgy veszik fel – a kamerák csak két dimenzióban látnak, így ez nem feltétlenül tűnik fel a kész anyagban. A Big Bang Theory set-jét meg is nézhettük, viszont sajnos fotózni nem lehetett. Igen, mindkét lakás nagyjából háromszög alakú és a liftes lépcsőház van köztük, viszont csak egy emeletnyi, így elvileg a gyakori jelenetekben, amikor beszélgetve mennek körbe-körbe felfelé, valójában mindig ugyanazt a döglött liftet kerülgetik :) A stúdióban egyébkként ki van állítva Sheldon Doppler-effektusos jelmeze, a 3D-sakk és az ominózus szalvéta, amelyen tényleg ez olvasható: ’To Sheldon, live long and prosper. Leonard Nimoy’ – és tényleg az ő keze írásával. Először a producerek sem gondolták, hogy sikerülni fog, aztán elküldték neki egy szívhez szóló levél kíséretében és nemcsak hogy visszakapták az aláírt szalvétát, hanem Mr. Nimoy bevallotta, hogy maga is szívesen nézi a sorozatot :)

Stúdióépületek – itt kapnak helyet a sorozatok állandóbb
(néhány évre felépített) sound stage-ei; ahol legtöbbször
élő közönség előtt veszik fel a jeleneteket hanggal együtt


Járműpark az összes eddigi Batmobile-lal és fotózkodó rajongókkal

Akad egyébként egy filmes kellékekkel tömött múzeum is – ahol sajnos fotózni megintcsak nem lehetett – tele van kosztümökkel és apróbb tárgyakkal; többek közt van egy-két Batman-jelmez, Sheldon Flash-es pólói, Ross piros pulóvere; a frissebb filmek közül pedig például az Argo-ból egy-két apróság, például a látványtervek, vagy a hamis kanadai útlevelek, amiket a filmben használtak :) Ja és egy egész emeletnyi Harry Potter motyó, kezdve a Privet Drive-táblától a leveleket ontó kandallón keresztül egy teljes kviddics-felszerelésig. Rengeteg jelmez, rózsaszín kismacskás tányérok, aztán a Tekergők Térképének egy példánya és hasonló csemegék :)

A filmek és sorozatok hétköznapi kellékeit, bútorait legtöbb esetben kölcsönzik, vagy használják évekig, de a forgatás vége után megszabadulnak szinte mindentől – nem nagyon van hol tartogatni a dolgokat. Az egyetlen díszlet, amit ebben a stúdióban egy az egyben megtartottak:

Ez :)


Igen, a Jóbarátok kedvenc kávézója – és élőben nagyon picike :D


Az utolsó forgatási nap specialitásai – lassan 10 éve a táblán :)

Érdekes dolog ez a film és sorozatvilág – hogy az ember mennyire meg tudja szeretni, azonosulni tud kitalált szereplők kitalált történetével, helyzeteivel, döntéseivel. És hogy valójában milyen furcsa és érdekes érzés ezeken a helyszíneken járni – miután jól ismeri őket az ember a képernyőről és rádöbben, hogy mennyire olyan, de mégsem teljesen olyan a valóságban, mint ahogy azt elképzelte :)

Azért persze nem lehet mindent egyszerre, nem az összes sorozatomat a Warner-nél forgatták, például szívesen megnézném a Serenity egy nagyobb makettjét (Firefly), House vagy Wilson irodáját (a csirkékkel, a labdával és a fehér táblával együtt!), vagy a Fox River Penitentiary 40-es celláját (Prison Break). Inkább nem kezdek bele a sorolásba, mert soha nem lesz vége a bejegyzésnek…

UI: Azért még Mulder és Scully FBI-igazolványai is üvegvitrint érdemelhetnének :)
UI2: És persze egy TARDIS-t is szívesen megnéznék belülről, utána is kell néznem, hogy a BBC stúdiójában lehet-e látogatást tenni :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése