2016. július 18., hétfő

Rio de Janeiro

Teendők hegye, félév végi vizsgák, egyéb apróságok után végre újra van időm írni… jó féléves késéssel, még mindig decemberről. Szóval a gát és a vízesés után átrepültünk Rio de Janeiróba, ott is körülnézni egy kicsit :)

Nagyváros


Favela a város felett

Úgy gondoltuk, Riót felülről nézzük meg először, így a Megváltó Krisztus szobrot vettük célba. A szobor Brazília leglátogatottabb műemléke, 1931-ben készült el, a kornak megfelelő art déco stílusban (utóbbiról már volt szó korábban a blogon, erre). A 30 méter magas szobor fent tornyosul a Corcovado-hegyen, jó kis kanyargós szerpentinen lehet felkanyarogni az oldalában. Nem sokkal a szobor alatt van egy parkoló, ahol a taxi leteszi az embert, aztán két-három óra múlva felszedi. Onnan kisbuszokkal lehet felmenni a szobor alatti lépcsőkhöz.

Jegyvétel – az épületet felújították éppen, de legalább gondoltak arra,
hogy a brazil nyárban ne kelljen a tűző napon ácsorogni… egy darabig.


Kilátás - alakul :)


Dzsungel


Hullámpala és rasell háló

Hmm, ezt a rasell hálót még sosem írtam le, aki valamilyen más néven ismeri, ne habozzon leírni kommentben.

Tán az olimpiára kész lesz


A vastag falak között jó hűvös van,
 nem akaródzott utána annyira kimenni


Látszólag jóval nagyobb kapacitásra van tervezve a hely


Majdnem függőleges az ember árnyéka

A sátor csak egy darabig tartott, utána a tűző napon kellett sorban állni egy fél órát, amíg felfértünk egy kisbuszra. Az előttünk álló turistacsoport kísérője egy idő után felszaladt a járda melletti bokrokhoz…

Nem igazán értettük, mi lesz itt…
de aztán megjelent egy csomó levéllel.


És szétosztotta őket a csoportjában. Ügyes :)


Útközben

A szobor alatt van egy kisebb kilátóterasz, iszonyatos tömeggel. Viszont a kilátás tényleg elképesztően szép, nyilván emiatt is tapossák egymás sarkát az emberek :)

Ugye?


Az ufószerűség bal oldalt középen – a Maracanã


A Santos Dumont Airport a távolban

Csak belföldi járatokat fogad, ráadásul azokból is csak óránként maximum 19-et fogadhat vagy engedhet ki – annyira közel van a városhoz ugyanis, hogy korlátozásokat kellett bevezetni. A várostól északra található egyébként a Galeão reptér, ahonnan a nemzetközi járatok indulnak. Az első panorámaképen nagyon halványan látszik felhők mögött – utóbbiakból meglepően sok akadt egy nyári délelőtthöz képest.

Lagoa Rodrigo de Freitas – lagúna a város közepén,
 mögötte az Ipanema városnegyed


Tömeg a szobor alatt

Felhők – időnként a Cukorsüveg-hegyet
 (helyiül: Pão de Açúcar) sem láttuk.


Aztán néha a Megváltót sem.


Nem gondoltam, hogy ennyire hajaz Svájcra
 az időjárás (a 35°C-os melegtől eltekintve)

Előbújt – a Pão de Açúcar

A süvegcukor egy csúcsánál lekerekített cukorkúp, a 19. században nagyrészt még így forgalmazták a cukrot. Brazília egyik első exportterméke a nádcukor volt, amit pont ilyen formában szállítottak, innen a név. Hogy hogy lett a süvegcukorból cukorsüveg, azt már nem nagyon tudtam kideríteni – de van pl. ugye cukorsüveg fenyő is, aminek szintén hasonló alakja van.

Strand, a jól ismert Copacabana


Jelkép


Favela – Rióban a favelák (nyomornegyedek)
 nagy része a domboldalakban található


Kitisztult


Útközben lefelé


Később pedig lentről – a szobrot elég
 sok helyről lehet látni a városban


Pálmafákkal még inkább nyár-hangulata van

A következő úti célunk a már felülről látott Maracanã stadion volt. Az 1950-es világbajnoki döntőn majdnem 200 000 néző látta a meccset, 2014-re felújították, azóta 79 ezres lett, de ezzel is Dél-Amerika második legnagyobb stadionja.

Brazil színekben


Egész jól néz ki :)


A fű szegény viszont kicsit ki van kopva


Néhol nagyon ki van kopva


Nagyon jópofa, a Maracanãt ki lehet bérelni
 kis csapatoknak is egy-két játékra :)


Szombat délelőtti buli, mert miért ne?


Focc


Nem sokkal később minket is leengedtek a pálya szélére


A stadion előtt


A szemközti domboldal


Életkép


Elcsípett fotó

A Maracanã után visszamentünk a szállásunkra és teszteltük a Copacabanát, mint strandot. A víz nem túl tiszta, de rendesen hullámzik és jót lehet fürödni. Utána bedobtunk még egy vacsorát, közben pedig megkóstoltuk a brazil nemzeti koktélt, a caipirinhát, ami cachaça-ból, cukorból és lime-ból készül. A cachaça gyakorlatilag cukorpálinka. Nagyon fura volt, mert egy pohártól úgy éreztük mindketten, mintha egész este ittunk volna, pedig betoltunk mellé egy brutál zsíros pizzát illetve egy rösztit négy masszív szelet hússal. Valószínűleg ez a némi kótyagosság is hozzájárult ahhoz, hogy úgy döntöttünk, jó ötlet lemenni a Copacabanára és leülni a parton beszélgetni. Brazília alapvetően az a hely, ahol sötétedés után érdemes a népesebb utcákon maradni, illetve alapvetően semmi értékeset nem tartani magadnál… Szót is fogadtunk, csak kevés készpénz, no hitelkártya, útlevelek pedig csak belső zsebben. Nem tűnt neccesnek a Copacabana, a kivilágított sétány szállodákkal 70-80 méterre, kétlámpánként rendőrök ácsorogtak, a part pedig tele volt sétálókkal, baráti társaságokkal és családokkal. Pár utcagyerek viszont így is kifigyelte, hogy külföldiül beszélgetünk, először odajöttek pénzt lejmolni, aztán leléptek, de visszajöttek egy tíz perc múlva egy zsebkéssel, hogy akkor most money. Letépték Bagoly egyik zsebét a nadrágjáról, de addigra már odaadtam a másik zsebéből a kis pénztárcát, amiben volt vagy 2-3 ezer forintnyi brazil reál. Erre elszaladtak és közben még visszadobták a lábunkhoz a telefont amit a másik zsebéből halásztak ki. Utólag belegondolva nem volt nagyon veszélyes a szituáció, az elvitt pénztárcából is jobban sajnáljuk az aznapi belépőket, amiket gyűjteni szoktunk, meg a kis pénztárcát, ami ki tudja, hány országban volt velünk… Meg persze az élmény sem hiányzott így az utolsó estére, de a kissrácok kizárólag a pénzre mentek (levágták Bagoly nyakáról még a nyakláncát, ami szintén vagy kétezer forint lehetett, inkább az volt az értéke, hogy tőlem kapta vagy nyolc éve). De ez Brazília. Az eset után persze nem ücsörögtünk tovább, hanem bementünk a szállásunkra, közben azért még megálltunk a rendőrautónál, hogy bocs izé, nem tudom, mit tudnak tenni, de az imént kiraboltak minket. A két (állig felfegyverzett) ürge nézett, hogy ja oké, hányan voltak. Mutattuk, hogy négy. Merre mentek? Arra. Mindezt mi angolul ők portugálul. Valamit mondott a rádióba, aztán szép estét, obrigado. Mi is köszöntük és nem bántuk, őszintén szólva, hogy másnap indulunk haza.

Azért reggel még bevállaltunk egy rövid kitérőt
a Cukorsüveg-hegyre – útközben


Két pukli van igazából egymás mellett, egy libegő megy fel
 az egyikre, utána át kell szállni – itt készült a kép


Kilátás


Tengerparti házikók

Brazíliában és főleg Rióban nagyon közel élnek egymáshoz nagyon gazdag és nagyon szegény rétegek – ennek nyilván szerepe van abban, hogy ennyi rablás-lopás történik: a nagyon szegényeknek állandóan a szájába van tolva, hogy né má, mennyi pénzünk van nekünk, neked meg nincs… kiélezett helyzet és mivel történelmileg alakult így a város szerkezete; nem nagyon lehet rajta változtatni.

Panoráma


Tovább felfelé – távolban a belvárosi reptér


Fél perccel felszállás után


Elröppent


Rio belvárosa

Tengerpart


Toronyházak, zöld puklik


A kisebbik cukorsüveg


A legmagasabb púpon a Megváltó Krisztus szobor


Tényleg a város felett


Látkép


Copacabana a magasból


Nem lehet betelni a látvánnyal


Apró látogató a lábunk alatt


A favelák mindenhol ott vannak


Domboldal


Zárókép – szépséges hely, de az előző napi élmény után
 vegyes érzésekkel indultunk haza karácsonyozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése