2014. május 19., hétfő

Madrid – második rész

Szóval Madrid, második nap. Harmadik sajnos nem lett, mert hétfőre minden járatot telinek ígértek és nem akartuk megkockáztatni, hogy nem érünk vissza dolgozni. Mert azt is kell néha :)

Második reggelünket Madridban free walking tourral kezdtük. Ha még nem magyaráztam volna eleget, ezek a legtöbb városban igen jó programok, a túravezetők önkéntes alapon csinálják, ha tetszett a tour a látogatóknak, lehet borravalót adni. Eddig még mindenhol megérdemelten kapott borravalót az aktuális túravezető egy-egy két-három órás, gyakran végigmesélt program után :)

Madrid jelképe a Puerta del Solon

Madrid környékén régebben sok madrono (eperfaszerűség) erdő találtatott, mely a város tulajdona volt (szemben a megművelt földekkel, melyek az egyházhoz tartoztak), azokban pedig medvék laktak; így lett a város jelképe a madronora kapaszkodó brumi. A városban tök sok helyen látni a medvét meg a madronót (ejtsd: „madronnyó”), csempéken, oszlpokon, házakon, utcatáblákon :)

Könyvesbolt, csak úgy, mert megtetszett :)


Részlet


Madrid legismertebb chocolateríája

Nyitva 24 órában – egy-egy parti után ugyanis nincs jobb, mint hajnalban betérni ide egy cukros-zsíros chocolate con churrosra. A churros fánkszerű, de hosszú csíkokban kisütött édesség, forró csokiba mártogatva szokás eszegetni. Alkohol ellen ütős lehet :)

Felhőpamacsok


Almudena katedrális

Különlegessége, hogy majd 400 évig épült, 1993-ban sikerült befejezni – az építkezés különböző szakaszaiban pedig az aktuális darab sokszor a kornak megfelelő stílusban került kivitelezésre – a végeredmény leginkább a kedves összevisszaság kifejezéssel jellemezhető :)

Messziről is látszik :)


A régi piactér – kicsit lejtős, vicces dolog lehetett itt dinnyét árulni :)


Ezt az erkélyt elfogadnám :)


Az utca végén


Kasztília


Belváros


Madrono és medve


Madrono és medve II.


„Ú, de éhes vagyok!”-kirakat


Plaza Mayor – a házak körben részben még ma is lakóházak :)

A napozó hüllő – made of CDs

Nagyjából idáig tartott a városnéző túránk, egész pontosan a Neptuno szükőkútnál (kép alább) fejeztük be, mely arról nevezetes, hogy itt ünnepel az Atlético Madrid csapata, ha kupát vagy bajnokságot nyernek.

Neptuno

Természetesen a Real Madridnak is van szökőkútja, ők a Cibelesben („szibelesz”) csapnak partit hasonló esetben

Cibeles

Illetve most már csak mellette, mert műemlékvédelmi okokból a meccsek estéjére a kutakat mára már körbekordonozzák, hogy utána ne mássza meg a horda az öregedő szökőkutakat. Mivel azonban a nyertes csapat sálját a szökőkutak főalakjának nyakába szokták kötni, ezt nem hagyhatták ki a legutóbbi alkalommal sem, a Copa del Rey megnyerése után külön felépítmény készült a kordonon belül a szobor nyakához, hogy a csapatkapitány a szobor megmászása nélkül (az ugyanis már törvénybe ütközik) helyezhesse el a sálat az azt megillető helyen.

Pár nappal korábban így festett – kép innen

És itt nem lehet nem megjegyezni, hogy a BL-döntő napján bizony mindkét kút körbe lesz kordonozva, idén Madrid viszi majd a BL-trófeát. Csak kérdés, hogy az Atlético vagy a Real. Ha tudnám, rohannék fogadni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése