2014. május 21., szerda

Chicago a kék órában

The blue hour, avagy a kék óra a napnyugta utáni kb. egy órát jelenti, mialatt teljesen besötétedik és ilyenkor remekül lehet fotózni, minden percben más színe van az égnek, de ez a képeken még sokszínűbben jön vissza, főleg városban, az ezer különböző lámpafény miatt :) Szóval múlt héten Chicagóban jártam és gondoltam, sétálok egyet munka után, mielőtt még fellőném a pizsamát. Közben meg szépen lassan besötétedett.

Napnyugta előtt nem sokkal – Oak Street Beach


Igen, beach, ha megfordul az ember,
 észak felé ez a kilátás


Keletre pedig a Michigan-tó – mintha tenger lenne,
 a túlpartot egyáltalán nem látni

Az első képen a magas épület a John Hancock Center, 344 méteres magasságával az USA hetedik legmagasabb épülete. Egy másik korábbi alkalommal buszra vártam a Centerrel szemben, egy idősebb pár elkezdett beszélgetni egy turista családdal. Csak pár mondatot váltottak, de a néni elmesélte, hogy nagyon szereti Chicagót, a családja az 1800-as évek közepe óta él a városban és ő maga egész életében ott az út túloldalán levő, nagy, fekete házban lakott… Valahol hihetetlen belegondolni :)

N Garland Ct

Vagyis North Garland Court – ennek utána is kellett néznem, hogy mi a bánat az a „ct”. Court. Először udvarra gondoltam, de kétes volt az elmélet helyessége, ezért utána kellett nézni. A court (amerikai/ausztrál angol) avagy cul-de-sac vagy dead end (brit, kanadai, amerikai és ausztrál angolban is használják őket) a zsákutca megfelelője. Ma is tanultam valamit. Akit mélyebben érdekel a dolog, erre kutakodhat tovább. Sőt, itt még több van „Types of road” témában! :)

A N Wabash Ave és az E Lake St sarkán fogtam
 egy kanyarodó metrót – közben végre elkezdett sötétedni


Régi és új idők keverednek


U Wacker Dr – na, ez mi lehet? :) – a Chicago folyó partján


Jobboldalt a Trump Tower


Lent a fák alatt a Chicago River Walk


Látkép a Michigan Ave felé


Visszanéz


Vízfényszínház


Szörnyek a virágzó fák között


Tulipánok zöld jelzéssel

Utóbbi nagyon tetszett, most hogy kitört a tavasz Chicagóban is (nem árt így május elejére), mindent elárasztottak tulipánokkal. Másnap még lőttem egy-két képet, annyira jól néztek ki az utcák a színes gizgazokkal!

A „fekete házzal” a háttérben


Zárókép – nagyon Chicago :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése