2013. szeptember 19., csütörtök

Grimsel, Rhone és Furka

A nevekből nem biztos, hogy egyértelmű, de ismét Svájc lesz a helyszín. Svájcról jó esetben a hegyek, meg a csokoládé jut az ember eszébe; nem is gondolnátok, hogy milyen nehéz néha a hegyremenősdit összehozni. A csoki még csak-csak, minden tisztességes vasútállomáson lehet kapni normális, itt is csokinak számító csokit, a boltokról nem is beszélve. A prospektusok szerint azonban itt hegyek is vannak, a bökkenő csak az, hogy a képeken mindig süt a nap ezerrel, felhő csak dísznek van, az is magasan a hegyek felett. Hahaha. Idén nyáron munkanapokon általában szikrázó napsütés volt, hétvégente viszont rendszeresen az alapján kellett szemezgetni a kirándulási lehetőségek között, hogy a.) hol nem esik az eső, b.) hol lehet kilátni a felhők közül. Ráadásul az efféle szűkítés után már nem sok válogatnivaló szokott maradni. Így jártunk augusztus utolsó hétvégéjén is, amikor is az elsődleges úticélunk az összes webkamera tanúsága szerint tocsogott a ködben és esőben, így kénytelenek voltunk más célpontot keresni, így lett a Grimselsee, mely 1900 méter magasan található a Grimselpass alatt; Bern és Wallis kanton határától nem messze. És utólag kiderült, hogy még egész szerencsénk volt a felhőkkel... Ja, és azt is meg kell jegyezzem, hogy ha valahol nincsenek éppen felhők és süt a nap, az jó eséllyel szépséges kilátást jelent!

Például itt, a Grimselsee  partján
(amely valójában egy hatalmas víztározó)


Bizonyságul

A Grimselsee a szomszédos tavacskákkak együtt egy vízerőműrendszer része – ez a legnagyobb tározója a rendszernek… éppen most tervezik bővíteni az 1932-ben épített gátat, hogy növeljék a tározó kapacitását. A gáton található kis kiállítás megtekintése után napunk hátralevő részét annak a kérdésnek a megvitatásával töltöttük, hogy a Grimselsee tározókapacitásának megnövelésével kapott áramtermelési többletkapacitás (megújuló energiaforrás!) megéri-e a kis láp elárasztását, mely jelenleg a Grimselsee mellett található. Nem jutottunk konszenzusra. Leginkább konkrét adatok és tények hiányában, mert a „kis láp” és a „több kWh” csak elvi vitára adtak lehetőséget. De legalább órákon keresztül.

Közben azért folytattuk utunkat is, felmentünk a Grimselpassra, vagyis a hágóra. Télen az Alpok hágó szinte mind zárva vannak, az alattuk fúrt alagutakon keresztül lehet közlekedni, mely néha egész komoly dugókkal nehezíti meg az utazást – főleg a Gotthárdon keresztül. Nyáron viszont érdemes felmenni a hágók felé, mert általában nagyon szép kilátás nyílik ezekről a 2000-2500 méter közötti magasságban levő átjárókról a hegyekre.

Térképen

Mire felértünk ugyanis, egy felhő teljesen betakarta a Grimselsee-t, a hágót és minket is, így a látványból nem sok maradt. A térképen viszont felfedeztük, hogy nem messze található a Rhoneglestcher és a Furkapass, melyen keresztül szintén el tudunk indulni hazafelé, így gondoltuk, inkább arra kanyarodunk, mint visszafelé a felhőbe. A térképen azt is láthatjátok, hogy a Rhonegletscher „párja”, amely a hegygerinc másik oldalára nyúlik le, a nem sokkal ezelőtt meglátogatott Triftgletscher (beszámoló itt).

Triftkaland

A dolog érdekessége, hogy a Triftgletscher olvadó vize hosszú út után az Északi-tengerben köt ki, míg a Rhonegletscher olvadéka a Földközi-tengerbe jut; vagyis itt jól kivehető a kontinentális vízválasztó :)

Még kőbe is vésték – felhívnám a figyelmet
a kő mögött (és körül) található tejfölre…

A vízválasztó megcsodálása után elindultunk lefelé a hágóról, hátha nem terítette be még az egész völgyet a ködgép… és lőn :)

Néhány tíz méterrel lejjebb már ez fogadott bennünket.

Jobb oldalt fent látszik a Rhonegletscher nyelve hegye, fent középen a Furkapass, lent a völgy alján pedig Gletsch település, mely az 1800-a évek közepe táján a gleccser végéhez épült vendégházakból áll.

Akkor még…

Szépen lekanyarogtunk a völgy egyik oldalán, fel a másikon, aztán célbavettük magát a Rhonegletschert.

Napjainkban

A geotextillel letakart – egyébként három-négy méterrel vastagabb gleccserrészben egy kifaragott jégbarlang található. Valamiért el kell kérni 7 frankot belépő gyanánt. A barlangot valamikor a ’80-as években faragták; azóta próbálják fenntartani, de évről évre egyre jobban olvad. Ha nem takarnák be, már alig maradt volna belőle valami… Valahol döbbenetes a tudat, hogy valószínűleg a következő generációk semmit sem fognak látni ebből a szépségből. Ez az éghajlatváltozás szinte elkerülhetetlen velejárója. Mégsem takargathatjuk be az Alpok gleccsereit egész nyárra...

A gleccser nyelve az olvadékból kialakult tóba nyúlik bele


Mintha lefetyelne


Tükörfény - a gleccserek alatti sziklafelszínt sokszor szinte
teljesen simára gyalulja a lassan csúszó jégtömeg


Barlangbelső


Jégkék


Valamikor a ’70-es években

Jelenleg a gleccser már messze nem nyúlik túl azon a peremen, hanem helyette vízesés formájában bukik át az olvadékvíz egy nagyobb szikla két oldalán.

Tipikus ’nemenjolyanközel!’ kategória,
de a Baglyok bátor állatok.


Mire végeztünk a keserédes gleccserbámulással, a Grimselpass
felől érkező felhő fenyegetően terpeszkedett a völgy fölé.


És mint kiderült, a másik oldalról is megkezdték inváziójukat,
így elindultunk hazafelé...


a Furkapasson keresztül – itt a vége, fuss el véle :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése