2013. szeptember 6., péntek

Gleccserlesőben I. – Triftbrücke

A dolgos hétköznapok között azért így nyáron-koraősszel (amikor a legkevesebb hó van!) igyekszünk kihasználni Svájc adottságait is – nevezetesen hegyre menni, amikor csak tehetjük és szép idő van. Utóbbi kettő nem mindig jön össze egyszerre, de ha igen, megéri felfelé kapaszkodni a látványért :)

A Triftgletschernél jártunk még július végén, ez Bern kantonban, nagyjából az ország kellős közepén található. Tulajdonképpen egy gleccser a sok közül – ki tudja vajon meddig ejthetünk el ilyen nagyvonalú mondatokat – különlegessége, hogy egy gyalogos függőhídről nagyon jó kilátás nyílik rá, illetve a Triftwasser tavacskára. Ide másztunk fel. Annyiból nehezített volt a dolog, hogy egy nagyon kis kapacitású felvonóval le lehet küzdeni az első négyszáz méternyi mászást – hogy utána már csak ötszáz maradjon – viszont a tizenkét percenként maximum nyolc embert transzportáló kis kabin messze nem elegendő a nyári napok érdeklődő tömegének. Ilyenkor az ember vagy sóhajt és elindul gyalog (alsóhangon plusz öt óra oda-vissza), vagy vár egy-másfél órát; már ha még van aznapra jegy. Ilyen kapacitás mellett ugyanis egy mind a felfelé, mind a lefelé útra csak limitált mennyiségben adnak el jegyet. Így történt, hogy 10:04-kor kaptunk egy 11:36-kor felfelé szóló és egy 18:36-kor lefelé szóló jegyet. Némi fagylalttal enyhítve elviselhető volt a dolog, aztán irány-darány felfelé.

A felső megállónál szembesültünk a feladattal…


Kérem, csengessen! – Windegghütte


Ezek a mai fiatalok…


A völgy másik fele felé


Ez meg lefelé – a kis patak Gadmenwasser néven fut


Testközelből


Apróságok az út mentén


Ó, ezek a fülek!!!


Hegyoldal


Ahogy feljebb ér az ember,
egyre több látszik a szomszédos vonulatból


Lepkék az egyik forrás mellett


Ez pedig a terített asztaluk :)


Vadvirágok és kövek mindefelé


Nagyobb távlatban – középen már látszik a Triftbrücke


Íme – 170 m hosszú és 100 m magasan feszül
a kis tóvölgy bejárata felett


Említettem már, hogy Bagoly tériszonyos?


Triftgletscher az alatta összegyűlt Triftwasserrel


A terepviszonyok oldalról (kép innen)

A kis jégkorszak vége felé a gleccser egészen a völgybeli felső állomásig nyúlt le (1400 m a tenger szint felett); aztán a 20. század során lassanként visszahúzódott. A jelenlegi, tálszerű völgyből a ’80-as-’90-es években kezdett eltünedezni, aztán 2003-ban, mely az egyik legmelegebb év volt az elmúlt 100 évben; egyetlen év alatt 136 méterrel rövidült meg – ekkor döntöttek az első Triftbrücke megépítése mellett. Eddig ugyanis magán a gleccseren lehetett bejutni a kis völgybe és tovább haladni az oldalában – bár már évek óta nyilvánvaló volt, hogy ennek előbb-utóbb vége lesz, ahogy olvad a gleccser.

See for yourself (kép innen)

2004-ben építették meg a híd első verzióját, mely 70 méter magasan függött. Közben megnyitották a kis felvonót, amiről a bejegyzés elején szó volt a nagyközönség előtt is; így a híd és a gleccser hamar nagyon népszerű kirándulóhely lett, ezért 2009-ben a hidat lecserélték egy nagyobb, stabilabb és könnyebben megközelíthető (emiatt magasabban kifeszített) függőhídra. Mint turistalátványosság, elsőosztályú programként sikerült, ottjárttunkkor már dél előtt elfogytak a fel- és le-jegyek; és sokan egész családdal vágtak neki az útnak, sőt a mászáshoz képest (5-600 méter szintkülönbség) sok kisgyerekes szülőt is láttunk. Legalább este nem kellett azon gondolkodniuk, hogy alszanak el a csemeték :)

A Triftgletscher ma


Szépséges kékesfehér


Fókusz a részleteken :)


Zsebibaba elsőtiszt is velünk jött,
itt éppen a bakancsom védelméből csodálja a látványt


Pont, mint egy hatalmas müzlistál


A gleccserből bármikor leszakadhatnak kisebb darabok,
ezért nem célszerű a patak, illetve a tó
közvetlen közelében tartózkodni.


Triftbrücke a túloldalról


Bagoly minden bátorságát összeszedve kétszer is átszelte -
nem nagyon volt más választása, mert fent aludni
még augusztusban sem túl (szív)melengető gondolat...



Gadmenwasser kanyarog

Hazafelé a Sustenpass felé vettük az utunkat – nyáron a hágók több-kevésbé nyitva vannak, ilyenkor az egyszerű autóút is panorámatúrát szokott errefelé jelenteni.

Kilátás a 11-es számú főútról – a hó alatt itt is
egy tisztességes méretű gleccser bújik meg


Steingletscher


Völgybe nyúló kékség


Zárókép :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése