2013. július 23., kedd

São Paulo - második rész

De azért nem brazil szappanopera. Szóval az ember jön-megy São Paulóban és kicsit olyan érzése van, mintha a Fifth Avenue-n grasszálna. De csak részben. Van egy csomó öltönyös úriember, vannak kosztümös, okostelefonos, konytos nénik, pénzes fiatalok, akik egyik boltból ki, a másikba be… döbbenet. Ugyanakkor azért a mellékutcákban már nagy számban akadnak kéregetők, sokszor kicsi gyerekekkel és ott a házak sincsenek annyira fényes állapotban, mint a Paulistán. Utóbbin a korábbi évtizedek felhőkarcolói mellett megjelentekn az üveg-acél tornyok is.

Például ez


Új fényképezőm van, még nem mindig találom el
elsőre a megfelelő beállításokat :)


Persze a lenyugvó nap fényében nem annyira bonyolult,
inkább a ragyogó napsütésben nehéz


Avenida Paulista – itt látszik az alatta nyomuló forgalom is


Templomajtó, üvegfal és ciprusok


Mindjárt a szomszédban – ilyenkor az ember egészen otthon érzi magát :)


Néha ilyenek is találkozni - a középen haladó úriemberen a takarón és
a ragasztós zacskón kívül nem sok minden volt…


Ellenpont

A modernebb épületek nagyrészt bankok székhelyei, illetve kormányzati épületek – hiába Brasília a főváros, itt is vannak – ottjártamkor estére kordonokkal vették körbe nagyobb részüket a tüntetések miatt (ez még a Konföderációs Kupa idején volt). Tüntetőket nem nagyon láttam, egy-két fiatal transzparenseket festett a mellékutcákban, meg a fokozott rendőri jelenlétet lehetett érzékelni, de törés-zúzásnak nem voltam szemtanúja.

Alkonypír


Sorbanállás hazafelé

Ugyanakkor az is igaz, hogy a balhék nagyobb része este zajlott a mostani tüntetések során és bizony este a helyiek sem nagyon mászkálnak egyedül, még a Paulista környékén sem, különösen nőként. A rengeteg Edifíció alja szinte mindenhol rácsokkal van körülvéve, 3-4 méteres magasságig és a mellékutcák lakóházainak alja is szinte mindenhol be van kerítve, míg az alsó ablakokon mindenhol rács van és az igazán menő házakat még biztonsági őrség is védi. Ez a rácsozhatnék egyébként egész Közép- és Dél-Amerikára jellemző, függetlenül az éppen akkori közbiztonsági helyzettől… megszokás. Itt most éppen oka is van, ahogy valószínűleg Brazília minden nagyobb városában. Hiába gazdasági potenciál, meg helikopterek meg minden, emellé nagyon sok szegény, kilátástalan sorsú család társul, komolyak a drogproblémák - mind közegészségügyi, mind bűnözési szempontból - a favellákról pedig külön kisregényt lehetne írni. A favella/favela (magyarul/portugálul) a bádogvárosok helyi megnevezése, São Paulóban inkább a város külső peremén helyezkednek el, viszont Rióban a belső részekbe is beékelődtek és turistaként bizony jobb messze elkerülni őket - rengeteget lehet olvasni egyébként ezekről a neten, tudjátok, a Google a barátotok :)

12 órányi alvás és önkéntes kijárási tilalom után - ha az ember előző éjszaka dolgozik, valamikor pótolni kell - még másnap is sétáltam egyet a belvárosban, hiszen csak estefelé indultunk vissza. Az itteni utcákon azt még nagyon szerettem, hogy közép-európaiként tulajdonképpen remekül be lehet olvadni a helyiek közé – amíg meg nem kell szólalnom. Ugyanis kinézetre teljesen vegyes a népesség, vannak egészen sötét bőrű, hajú és szemű emberek, afrikai, spanyolos beütésűek és akadnak teljesen szőke, világos bőrű kék szemű brazilok is. Igaz, szeplős, fehér bőrű, vöröses hajú nem sok van; de legalább nem teljesen nyilvánvaló, hogy nem közülük való vagyok, nem úgy, mint Dél-Afrikában :) A másik pedig, hogy ruházkodásukban így télvíz idején (24-25°C-ban) a brazilok egészen hajaznak Közép-Európára – messze nem hordanak annyi nyilvánvalóan jó minőségű és drága cuccot, mint a nyugat-európaiak, ugyanakkor elég gyakran látni a klasszikus ’kínai’ ruhaboltok kínálatát.

Mozaikpad


Üveg-acél újdonság, mellette már épül a következő


Mozaik II. – egészen lakótelepi tükörképpel


Távol-keleti csecsebecse-centrum


Building-inception


Zárókép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése