2012. november 22., csütörtök

Vitorlások, Alpok és kaszinó – Montreux

A héten ismét Genfbe vetett a táncrendem, akadt egy szabad délutánom, így úgy döntöttem, szétnézek Montreux-ben (ejtsd „Montrő”); mely a Genfi-tó másik végében található. A városnak kb. 25 ezer lakosa van, agglomerációval együtt 90 ezer; egyik oldalról a Lac Léman (ez a Genfi-tó neve franciául), a másik oldalról az Alpok, a kettő között pedig a parton Montreux, tele szállodákkal, kaszinókkal; a hegyen felfelé pedig először szőlőtőkékkel, később síliftekkel. Nyaranta, július elején rendezik a Montreux Jazz Festivalt, amely a világ második legnagyobb jazz fesztiválja, jó kétszáz-ezer látogatóval. Szóval minden adott a virágzó turizmushoz :)

Hegyek és vitorlások


Szállodák és toronyházak


Parti sétány


Virágfüzérek – a november ellenére


Mindenféle ’grand’, ’excelsior’ és ’palace’ –
5 csillag mindenütt


White & Royal Blue


„Egy grand hotel bomba biznisz mindig, pá-pá-párá..”


Őszi sárgaságok


Őszi sárgaságok 2.


Ereszkedik a köd – mégiscsak november van


Napnyugta a hegyek mögött


„Vitrolássínek”

Sirályok gyönyörködnek a napnyugtában


Páfrányfenyő ősszel –  pont úgy fest,
mint egy hamisszínes aorta


Vörös és zöld


Vörös és zöld 2.


Mocsári ciprus – sok víz kell neki


Ő már megnőtt, kimehetett a partra


Sirályok alkonyatkor


A tribute to Freddie Mercury


Drótfióka


Ajándék Montreux testvérvárosától,
a bortermelésben neves Wiesbadentől


Ágyáslakók


Kúriák és öreg kertek


Alkonyat a hegyek mögött


Balesetbiztosítást reklámozó skicc –
akadnak néha jó reklámötletek is


Valahogy így néz ki a környék – Vaud kanton, hegyek és szőlőhegyek mindenütt
(nekem sajnos nem jutott ennyire szép idő, ez a helyi Tourinform portfóliójában látható)

Ottjártamkor éppen készülődtek a karácsonyi vásárra, a parti sétány tele volt a szokásos faházikókkal, az árusok éppen ezerrel fúrtak, faragtak, dekoráltak, ragasztottak, műhavat fújtak, ezüstpapírt szeleteltek… Közben viszont már minden nyári létesítmény bezárt, a vitorlások nagy részét kipakolták a partra, az éttermek külső teraszai bezártak – ugyanazt a szezonok közöttiséget érzékeltem, mint a többi helyen Svájcban az elmúlt hetekben. Van egy olyan érzésem, hogy ez az ország egyszerűen bezár novemberben, elrendezik a nyári szezon megmaradt feladatait, közben pedig felkészülnek a karácsonyi shopping-rushra és a síszezonra. Novemberben meg menjen a turista máshová.

Mindezekkel együtt… Montreux egy olyan hely, ahova még mindenképpen vissza kell menni, főleg nyáron, mondjuk pl. a Montreux Jazz Festival idején… mondjuk egy Deep Purple koncertre :)

 
Ehhez külön meg kell jegyezzem, hogy a Deep Purple 'Smoke on the Water' című száma az első zenei élményem, amire konkrétan emlékszem - kb. 5 éves voltam, szalagról átvett kazettán volt meg a dal, ezt hallgattam apukámmal és nagyon büszke voltam magamra, hogy én már "felnőtt" zenét is hallgathatok. A dal Montreux-ben íródott, így a látogatáshoz természetesen hozzátartozott, hogy a tóparton ücsörögve meghallgassam.

Genfbe visszaérve már eléggé átfagytam (mégiscsak 5-6 fok volt), így gondoltam, valami nagyobb adag meleg teát kellene szerezni. Csakhogy ott a hotelszobában nincs vízforraló. Ellenben kivételesen forró víz jön a csapból.

Mint tudjuk, a kollégium életre nevel - avagy hogy állítsunk elő
fél liter forró teát teafű és vízforralási lehetőség nélkül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése