2012. április 24., kedd

Hallépcső, street art és közösségi kert

A hétvégén egész közel, a két falunyira elhelyezkedő Wettingenben sétáltunk egyet, tekintve hogy még márciusban kifigyeltem a vonatból, hogy az egyik vízerőmű gátja (van jó néhány - mármint erőmű és gát is) mellett egy egész nagy hallépcső van. No, ezt vizsgáltuk meg közelebbről.


A helyszín - az erőmű Wettingen mellett


A gát - 18 m magas, előtérben a közúti, közvetlenül a gát felett a vasúti híd


A cucc a gát tetejéről

A duzzasztott oldalon egy egész nyugodt kis tavacska alakult ki. Abból is látszik, hogy a víz mennyire nem mozog, hogy szárcsa koma fészket rakott a hordalék tetején :)


Fészk.



Ezzel a szerkentyűvel pedig...


... a csónakokat és a kisebb hajókat - van evezősklub
Badenben - lehet áthúzni egyikről a másik oldalra.

A hallépcső maga igazából egy lépcsőzetes mesterséges vízesés-sorozat, amelynek fokai úgy vannak kialakítva, hogy a halak felfelé is tudjanak úszni rajta. Ez a fontos több okból is, pl. ha áradás idején leviszi a halakat a Rajnáig az ár, akkor vissza tudjanak úszni az eredeti élőhelyükre, de a pisztrángok ívás idején lejjebbi élőhelyekről felfelé vándorolnak, ehhez is mindenképpen szükségük van a lépcsőkre, ha már egyszer gát épült a folyón.


Így néz ki a gát tetején.


Magyarázat. A tábla szerint több mint 10 faj használja a lépcsőt.


Folytatás. A híd mögött egy kis közösségi kert.

Svájcban egyébként ezek a közösségi kertek is hihetetlen népszerűek, csak Baden és Zürich között a vonatról több, mint 10-et lehet látni, ezek között van kicsi (2-3 parcella) és stadion méretű (ránézésre 2-300 parcella). Utóbbi helyére felmerült a helyi önkormányzatban, hogy hokicsarnokot építsen, de ellenállnak, kint van egy hatalmas tábla hogy "Eisstadion ja, aber nicht auf unseren Garten!" (vagyis "Hokicsarnok igen, de nem a kertünkön.") és nem járulnak hozzá a dologhoz. Ahogy láttam, nagyon kedvelt ez a közösségi kertészkedés ügy, a parcellák túlnyomó többsége gondozott, hétvégente egy csomó autó áll szinte minden nagyobb kert környékén - vannak azért biciklik is, de ezeket a kerteket sokszor idősek művelik - szóval nem valószínű, hogy az ominózus kertek gazdái egyhamar beadják a derekukat egy hokistadion tervének...


Íme az itteni kertecskék, közelebbről.
Ilyenkor nekem is hiányzik a kerti
pücskörészés.


A híd alatt egy kis street art.


Az egészet körülöleli a hallépcső, ilyen kis patak formájában.


A Limmat felett egy régi fedett fahíd.


Gerendák.


És így kezdődik alul a hallépcső :)


Innen indulnak a vízlakók.

Az gát és környéke nagyon svájci, minden négyzetcentiméter ki van használva, áramtermelés a gát lényege, ugyanakkor a halakra is gondoltak. Minden komolyabb szürke betonfelület tele van graffitivel, de közben a túloldalon közösségi kertek sorakoznak. Bicikliparkolók és Wanderweg-ek (kirándulóutak). Sportpályák a gát mellett - így a hordalékban néhány focilabda és egy rakás teniszlabda is akad. Az egészen keresztülhúznak a vonatok - ezekkel kb. mindenhova el lehet jutni Svájcban, pontosan :) Összességében likey-likey :)

Zárókép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése