2012. április 22., vasárnap

Genève - Egy másik Svájc

Az elmúlt két hét hallgatásának elsődleges oka az volt, hogy mind Bagoly, mind jómagam otthon jártunk, megnézni a családot, hogy még megvan és átvenni a húsvéti nyuszi küldeményeit. Emellett anyukáink és nagymamám csatoltak még ehhez egy hatalmas rakás kaját, ezúton is köszönjük! :) Anyukám szökőkút-húslevese (az egyik adag gejzír formájában robbant ki a kuktából, miután rosszul csuktuk le a tetejét, így másnapra nyertem egy felmosást - aminek során még sikerült hosszában félbetörni a felmosóvödröt), szóval hogy ez azóta elfogyott, ma megettem az utolsó túró rudit is, úgyhogy ismét az ínség korszaka köszöntött be... szerencsére sok saláta, büdös sajtok és barnakenyér még van, szóval éhen halni nem fogunk, de lassan ismét ölni tudnék egy finom, zsíros sajtos-tejfölös lángosért.

Amióta visszajöttünk, munka van ezerrel. Bagoly monitor előtt folyatja a szemét, én pedig ki- és bepakolok a bőröndömbe. Tényleg. Hétről-hétre 3-4-5 napot dolgozom, olyankor van hogy otthon alszik az ember, van hogy más városban. A hétvége fogalma nem nagyon létezik, munkanap és szabadnap van, ha szerencséje van az embernek, utóbbi egybeesik a hétvégével :) Ez sajnos alapvető jellegzetessége az iparágnak, olyan, mint az orvosoknak az ügyelet, nem nagyon lehet megkerülni. Ha reggel korán kezd az ember (6 körül), akkor délután 2-3 körül már abban a városban van, ahol alszik, ha délután indul a csapat és késő este ér oda valahova, akkor a másnap délelőtt szabad. Nagyjából így megy a dolog, egyelőre minden új, érdekes, sokféle, izgalmas, szóval nem unatkozom :) Nagyrészt németül/schwiizerdütschül, de sokszor angolul vagy franciául kell kommunikálni, az előbbi amúgy is hiányzik, no problem, az utóbbinál viszont iszonyatosan hálás vagyok Annának, hogy a kiköltözés előtti utolsó három hónapban segített kipofozni a nem túl széleskörű francia nyelvtudásom és legalább nagyrészt megértem az embereket, ha nem is mindig tudok válaszolni. Különösen igaz ez Genf esetében, ahonnan sokat repülünk, így viszonylag sokszor Genfben is alszom.

Genf, vagyis Genève Francia-Svájc legnagyobb városa, közvetlenül a francia határ mellett van, tényleg francia a beszélt nyelv, minden így van kiírva, a buszon így cseverésznek az emberek, Bonjour!-ral köszönünk és bizony ezzel az utasok is így vannak, így néha egészen zavarba jövök, amikor hirtelen valaki kérdez valamit franciául és nem értem. Ilyenkor visszakérdezek angolul és németül, sokszor ezzel meg van oldva, de volt már, hogy alkalmi tolmácsot kellett kerítenem - ez szerencsére nem nehéz, nagyon kedvesen szoktak segíteni. Szóval Genf Genève és nem más, hiába van ezerféle neve :) A város maga a Lac Léman (Genfi-tó) sarkában fekszik, mely a Balaton után a második legnagyobb tó Közép-Európában :) A tó és a város körül Alpok minden mennyiségben - ez például egyszer a szobámból volt látható, a Francia-Alpok néhány csúcsa.


Tiszta időben jól lehet látni a 3-4 ezer méteres, havas csúcsokat, a Mont Blanc is látszik, mondjuk nincs messze, 1 órányira van a várostól. Ez a tiszta idő dolog egyébként annyira nem túl gyakori így tavasszal, ha nem is esik az eső, felhők szinte mindig vannak, sokszor egész alacsonyan. Ez alább is látszik...

Városrészlet, Lac Léman és a híd alatt folyik ki a tóból a Rhone folyó



Kicsit távolabbról

Középen a Jet d'eau, a tó szökőkútja, kb. 140 magas vízoszloppal. Ez eredetileg az egyik kis vízerőmű biztonsági szelepének volt köszönhető és általában csak 1 méternyire tolta fel a vizet, az 1800-as évek végén azonban úgy döntöttek egy ilyen gejzírszerű valami turistalátványosságként sem utolsó, így arrébb helyezték és átépítették, aztán utóbbit még néhányszor. Így most tulajdonképpen szökőkút, amiből 200 km/h-val jön a víz :)

Mivel ez még közelébe sem ér a szökési sebességnek és így a víz nem lép Föld körüli pályára, legkésőbb 140 méteres magasság környékéről visszajön, elég hangos zuhogás közepette, a becsapódás helyszíne pedig változik. Első ottjártamkor a város felé, másodszor pont az ellenkező oldalon volt miniatűr felhőszakadás.


Nem tudom, hogy ez csak a széliránytól függ, vagy a szökőkút aljánál víz irányára is van befolyásuk, mindenesetre nem szeretnék hirtelen egy ilyen vízoszlop alá kerülni.

Jet d'eau a messzeségből - méretarány látogatók formájában

A tóparti séta után hirtelen ötlettől vezérelve a botaniku
s kert felé vettem az irányt és nem is jártam rosszul :) A Jardin botanique de Genève-t 1817-ben alapították, szóval van egy-két vén példányuk. Mostanság rengeteg növény virágzik, nem győztem fel-alá rohangászni, még mindenképpen vissza kell mennem...

Mocsári gólyahír-sziget


Vegyeskert


Üvegházi lakók


Magnóliák


Méhlakások


Pálmaház


Vegyessaláta


Lépcsőforduló


Esőerdő-jelleg


Mexikó-jelleg


Japánkert


Kedvenc képem - na mi ez?

1 megjegyzés:

  1. Kedvenc részem: "így másnapra nyertem egy felmosást - aminek során még sikerült hosszában félbetörni a felmosóvödröt"

    Ez annyira Ágicás, hogy jobban már nem is lehetne! :)

    VálaszTörlés