2018. június 25., hétfő

Lagúnák az Altiplanón


Egy nap akklimatizáció után (beszámoló erre meg erre) útnak indultunk San Pedro de Atacamából a Bolíviai Magasföldre, mely a világ második legnagyobb magashegyi fennsíkja a Tibeti-fennsík után.

Az Altiplano, avagy a Bolíviai Magasföld (kép innen)

A két legismertebb jellegzetessége a Titicaca-tó és az Salar de Uyuni sómező, mi utóbbinak a környékét jártuk be. Az Altiplano átlagos magassága 3750 m a tengerszint felett, ez az első nap végére már egész jól érzékelhető enyhe szédülés és némi kótyagosság formájában. Hegyi betegség rulez. A nevével ellentétben rövid távon nem káros, csak az adott magasságnak megfelelő oxigénkoncentrációtól és az adott egyén szervezetétől és hozzászokottságától függően többé-kevésbé kellemetlen. Nos, nálunk olyan 3700-3800 méter felett kezdett beütni és nem segített rajta, hogy 4000 méter felett töltöttük az egyik éjszakát is. De, ne szaladjunk előre, minden kótyagosságot megértek azok a szépséges helyek, ahova eljuthattunk!

San Pedro de Atacamából kegyetlenül korán indultunk: vaksötétben, mínusz fokokban (déli félgömb, júniusban itt tél van!) jött értünk a kisbusz reggel négyre. Ilyenkor néha kétségek merülnek fel bennünk is a saját épelméjűségünket illetően. De csak egy pillanatig. Ezzel együtt a fáradtság, az egyre emelkedő magasság és a hideg miatt mindenféle réteg, télikabát és polár ellenére masszívan végigfáztuk a következő 5-6 órát, amire a mai napig borzongva emlékezünk vissza.

A kilátás persze (amint felkelt a nap, khm), hamar kárpótolt minket


Gőzölög – igen, ez egy hatezer méteres aktív vulkán (teteje)


Napfelkelte


Barakkok egy sóbánya mellett – 3965 m tengerszint feletti
magasságon biztos egyszerű kifűteni őket


Sóhalmok


Suhanás


Útvonal – Ollagüe-ig (ejtsd: ’ojjagve’), a chilei-bolíviai határig
három és fél óra (képek, mint mindig, rákattintva nagyíthatók)


És hipp-hopp, meg is érkeztünk a chilei-bolíviai határra

A háttérben még mindig ugyanaz a vulkán füstölög, az 5868 m magas Ollagüe (’ojjagve’). A határállomást és a hozzá tartozó települést is így hívják, utóbbi egy vagy háromszáz lakosú metropolisz. Errefelé a szél folyamatosan fúj és bár a Nap már fent van, kegyetlenül hideg van. De, és ezt a további képeken is figyeljétek meg, egy fia felhő sincs. Egész nap. Remekül le lehet égni ilyen körülmények között, úgyhogy a reggelivel együtt előkerült a naptej is.

Reggelente általában jó néhány kisbusz érkezik a chilei-bolíviai határra, kíváncsi látogatókkal, innen pedig négykerék-meghajtású terepjárókkal mennek tovább megnézni a hegyeket, lagúnákat, sziklákat és sósíkságokat – a választott programjuk függvényében. Nagyjából reggel fél nyolcra érkeztünk a chilei határra, itt a csípős hidegből kisorakoztunk egy öreg, huzatos épületbe, ahol minimális vegzálás után kiléptettek minket Chiléből. A bolíviai határ viszont csak kilenckor nyit (bolíviai idő szerint kilenckor, ezt az óraátállítást Latin-Amerikában már egyszer régen megszívtuk az argentin-brazil határon – történet erre), szóval volt egy fél óránk reggelizni, amíg átengedik a terepjárókat. Kaptunk kalácsot, kávét és gyönyörködtünk a kilátásban (meg leginkább fáztunk, mint a vadászeb).

A reggelihez egy idő után érdeklődő potyautasok is érkeztek


Maradékra várva


Kávé melletti jó fotózni – Bagoly Bolíviában, Roo Chilében =)


A bolíviai határőrök megkezdték a műszakot, hurrá


Érkeznek a terepjárók

Jött vagy 10-15 autó, szétosztották ezekbe az 5-6 kisbusz népét, aztán útnak is indultunk a lagúnák felé. A sofőrünk, Victor spanyolul és kecsua (az egykori Inka-Birodalom nyelve) számos nyelvjárásán tudja megértetni magát, az idegenvezetőnk, Eddie jópofa, de nem túl erős spanyol akcentussal tolja az angolt – kellemes társaságnak bizonyulnak a három nap alatt és a szuahéli után a spanyoltudásunk is rohamosan gyarapodott. Vicces dolog valahol három napig ülni valakivel egy autóban, úgy, hogy a nagyon alapvető, jó reggelt, hideg van és köszönömön kívül nem tudunk igazán kommunikálni egymással, pedig mindannyian beszélünk legalább három nyelvet majdnem anyanyelvi szinten. Csak nincs közös metszet.

Első látnivaló…


Vikunyák!

Mi ugyan lelámáztuk őket, helyi kiejtéssel ’jama’ (llama), sőt leginkább ’jamasz’ (llamas), mert többen vannak, pedig ők vikunyák. Ezzel együtt a három nap során ez lett az állandó felkiáltás, hogy jamasz itt, jamasz ott, de azért mindig tisztáztuk, hogy éppen pont melyiket látjuk.

Útmutató az andoki tevefélékhez – az alpakát a vikunyából,
 a lámát pedig a guanacóból háziasították (kép innen)


Az Ollagüe még mindig ereget


És a környék is egyre jobban néz ki


Kék tükör


Árnyék


Pamacsok


Ez pedig a nem túl elegáns nevű Laguna Hedionda
 (fordítás: bűzlő tó)


Gondolom az iszonyatosan magas ásványianyag-tartalom miatt
 kapta ezt a hízelgő nevet – festeni gyönyörűen fest, na =)


És igen, jól láttátok, flamingók kedvelt helye


Pihenő


Chilei flamingók (fajnév, nem állampolgárság)

A flamingófélék a csőrükkel szűrögetik ki a vízből az állati és növényi planktonokat, amikkel táplálkoznak, ezek bomlástermékeként képződik ez a vöröses-rózsaszínes színanyag a szervezetükben.

Három


Nagyon giccesnek tűnhet egyik-másik kép,
 de nem bírtunk betelni a látvánnyal


Tükör


Rontjuk az összképet (a homokkal töltött PET-palackok
 az út szélét jelzik, nem elszórták őket)


Szinkronszűrögetés


Háttérrel


Középen egy flamingófészek


Meg egy kisflamingó egy másik fészken


Azért a hatezres hegyek sem mutatnak rosszul a háttérben


A környéken rengeteg lagúna akad,
 télen egy részük be van fagyva


Egerentyű – nem rajta van a fókusz, tessék megkeresni


Sziklaformák


Elszórtan…

És kupacban is


A "baseball sapkás fickó" formáció


Pamacsok


És zöld párnák


Ezt a zellerfélét (közéjük tartozik) yaretának hívják

A yareta (vagy llareta, az Ollagüe és a llama után tudjátok már, hogy a ll-t j-nek kell ejteni, ugye?) egy örökzöld, nagyon lassú növésű (évi 1-2 cm), homokos, száraz talajokat kedvelő lágyszárú. Egy-egy ilyen nagy pukli több ezer éves is lehet. A bolygatásra nagyon érzékeny, ezért nemhogy tapogatni, nagyon megközelíteni sem illik. Nagyjából úgy bánunk vele, mint a cseppkövekkel, értem?

A kövek között mászkálva egy másik őslakost is felfedeztünk…


Egy csincsillát – akinek rohadtul nincs jó napja.
És akkor még fényképezik is.

A csincsillák és a tengeri malacok is errefelé őshonosak, bár a háziasított verzióiknak nincs ilyen maffiózó-kinézete. Kerekebb fülek, cuki pofik és puha bundák… Nem ez a jéghideg, megvető tekintet.

Azért később megmutatta, hogy tud jópofa is lenni


A második lagúna partján ebédeltünk – a Land Cruiser
 hátsó ajtaja remek asztalnak bizonyult


Továbbindulva – felhagyott farm az út mentén


A 630 fős Alota városkája, innen indultunk tovább a szállásunkra,
 a földúton 40 kilométernyire fekvő Villamar Malcuba


Llamas!


A falszerűnek tűnő vonulat a távolban egy egykori lávafolyás széle


Többemeletnyi kő


Ez volt az aznapi utolsó úti célunk


Sétáltunk egyet közöttük…


… és bámultuk a szélfútta formákat


Pamacsok a sivatagban (az egész Altiplano rendkívül száraz)


Tíz-tizenöt méter magas


Lefolyástalan helyeken viszont felgyűlik a kevés csapadék is


Tavak és lagúnák bújnak meg a sziklák közöttt


Rétegek egymás felett, hóval koronázva


A környező kőrakásokra érdemes volt felmászni


Kilátás


Zöld tükörkép


Lávafolyás


Tőzegláp


Andoki szántók – kemény meló lehet 4000 méter tszf feletti
 magasságon, a félsivatagban bármit is kicsiholni ebből


A 340 lakosú Villamar Mallcu,
 ebben a városkában kaptunk szállást első este

A település hivatalos magassága 4021 m a tengerszint felett, eddigre már éreztük is eléggé, hogy nem vagyunk teljesen hozzászokva ehhez az oxigénmennyiséghez. (3000 méterig általában nem szokott gond lenni, túrázással sem, bár hamarabb kapkodja az ember a levegőt arrafelé, mint a Bakonyban.) Villamar Mallcuban mindehhez az évi (!) átlaghőmérséklet 9°C azaz kilenc Celsius-fok, tehát télen kellemesen hideg van, különösen éjszaka, az évi csapadékmennyiség pedig 127 mm, tehát rohadtszáraz az egyébként is (a magasság miatt) kis páratartalmú levegő. Ily módon a hegyi betegség mellett még a kiszáradást sem egyszerű elkerülni – ami szintén jó kis fejfájást tud okozni, ezt az első néhány longhaul utam után megtanultam – így az ember próbál annyit inni, amennyi csak beléfér, de így is állandóan szomjas.

Kilátás a szobánkból

Estére finom, meleg vacsorát kaptunk, némi teával kiegészítve, ami nem ártott, a szobánkban ugyanis nem volt fűtés, csak nagyon vastag takarók. A hőmérséklet a szobában valahol a 10 és a 12°C között mozgott, reggelre teljesen bejégvirágosodott az ablakunk, így hősies, de nagyon gyors cicamosdásra esett a választásunk, majd meglepően hamar fellőttük a pizsit és azonnal be is aludtunk – a magasság és a jet lag (csak két napja vagyunk Dél-Amerikában!) együtt KO-val győzött.

Másnap reggeli meglepetés - folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése