2015. augusztus 15., szombat

Amszterdam

Egy héttel Dubai után. Nem győztük kapkodni a fejünket. A biciklisek, az összevissza kóricáló gyalogosok és a csatornák vad hajósai. A biciklisek. A visongó kisgyerekesek és a szertelen utcazenészek. A biciklisek. A turisták, mind szelfizik, meg kicsiarakást játszik fotózkodás közben… Ja meg a vöröslámpás negyed. Meg a biciklisek. Micsoda egy ország! Az amszterdami  biciklisták egyébként  tényleg pörgősebbek, merészebbek és többen vannak, mint kb. bárhol máshol a világon (talán a Golden Gate-et kivéve), de azon kívül, hogy ötször körülnézel, mielőtt befordulsz az utcasarkon (nem ám lelépsz az úttestre), teljesen oké a dolog :) Amszerdam, lájk.

Amszterdam már régóta rajta volt a listán és mivel Bagolycsalád egy része is éppen arrafelé járt, így 'mikor máskor?' alapon mi is arrafelé helyeztük ki magunkat két napra. Gyöngyivel és Balázzsal együtt első nap mindjárt walking tourra neveztünk be, a sétálós túrákkal nekik is jó tapasztalataik vannak, ha meg ellaposodik a dolog, a tapasztalatok szerint még mindig lehet táncolni – például Luganóban :)

Hangulatkép

A képeken nem fogtok tömeget látni, mert rendszerint fejmagasság fölött fotóztam, de a szűk kis utcákon alig lehetett elférni a Dam tér, a város főtere környékén.

És akkor még átvillan egy-két biciklis is a tömegen,
úgy (más)fél percenként


Valahol a vöröslámpás negyedben

Idegenvezetőnk után szabadon: mikor még Hollandia egyik fő foglalatossága a gyarmatosítás volt, a fenti templom és az azt övező tér vöröslámpás házikói táján a kereslet-kínálat és az árukapcsolás egyik legszebb példáját lehetett megfigyelni. A probléma: hajnalban indulnak a hajók a világ másik felére, a tengerészek meg ugye igyekeznek kibulizni magukat a hónapokig tartó műszak előtt – ha viszont bármi olyan történik a vöröslámpás negyedben, mely után érdemes legalább gyónni egyet, mielőtt tengerre száll az ember – hát nincs olyan pap, akit hosszútávon hajnali négykor ki lehet rángatni az ágyából. Mármint minden reggel és gondolom még sorban is állnak a kliensek. Megoldás: előző este megvásárolható gyónó- és bűnbocsánati cédula. Ha szükség lenne rá másnap hajnalban :)

A házikók – ma már nem mindegyik vöröslámpás


Nagyon Amszterdam

A biciklik mellett talán a csatornák a város jelképei, melyeket a 17. században kezdtek kialakítani. A mai belvárost három, nagyobb, koncentrikus csatorna öleli körbe, a Prinsengracht, a Keisersgracht és a Herrengracht, de összesen több, mint 100 kilométernyi csatornán lehet ma is hajózni Amszterdamban.

Távolról


Belváros


Utóbbiban jó 1500 műemlék-épület található


Igyekeznek megőrizni a különleges városképet


A tetők alatt rendszerint kinyúlik egy gerenda kampóval a végén...

... a belső lépcsők ugyanis rendszerint annyira keskenyek és meredekek, hogy egy vödörnél nagyobb tárgyat már nehéz rajtuk felvinni. A korábbi századokban ráadásul sok házban még kereskedők éltek, akiknek az árut is valahol tartani kellett – inkább a padláson, mint a vízhez közeli, rágcsálókkal teli földszinten. Így született a kampós megoldás, melyet ma is igénybe vesznek, például a költöztetők. De azért kíváncsi lennék, hány belvárosi házba lehet egyáltalán bejuttatni... mondjuk egy hangversenyzongorát :)

Apróság


A gyorséttermek netovábbja

Utóbbi Hollandia-szerte megtalálható, pézbedobós automataként működő műanyag hotdog és hamburger-lelőhely. Bagoly és jómagam meghitt barátságban vagyunk a hambrugerrel, de az igazán ütős diner-verzióval, well done, jól fűszerezett húspogácsával, pirított zsemlével és savanyú-uborkával. Ez nem az, úgyhogy szörnyülködtünk és továbbálltunk.

Mellékutca


Úgy tűnik, költözködnek :)


Építése idején (úgy rémlik, 18. század) Amszterdam
legnagyobb családi rezidenciája


A belvárosban minimális az autós forgalom – cserébe nagyon kell
figyelni a biciklisekre, gyorsak, hangtalanok és sokan vannak


Hihi, ez meg Amszterdam legkeskenyebb lakóháza,
a kis fehér ott középen :)


A Holland Kelet-Indiai Társaság egykori székháza


Hangulatkép


Amszterdamban vagy 1500 híd található
– nem lesz mindről kép, megígérem.

Mivel a házak alapvetően facölöpökön állnak (idővel próbálják lecserélni ezeket betoncölöpökre), alig van olyan ház Amszterdamban, mely ne lenne kicsit csámpás – ajtókeretek, ablakok, küszöbök, mindenféle szögben állnak, csak nem 90°-ban.

Az ajtódeszka egyértelműen méretre
készülthetett ebbe a keretbe :)


Jól mutat borostyánnal is :)


A Singel partján – ez a legbelső csatorna, ezzel párhuzamosan
építették meg a három, korábban említett ’grachtot’


Begijnhof – az egyik legöregebb
belső udvar Amszterdamban

Az egyetlen, középkori eredetű udvar a városban, egy méterrel a mai Amszterdam átlagos tengerszint feletti (alatti?) magassága alatt található. Mondjuk egész Amszterdam a jelenlegi definícióink szerint a tengerszint alatt található, a reptér is -4 méterrel van a tengerszint felett, legalábbis a GPS szerint. Egyszer ez kérdés volt munka közben, mikor volt egy fél óra plusz szünetünk Amszterdamban és csekkoltuk.

Szóval vissza a Begijnhofhoz –
egy kis hangulat a középkori Amszterdamból


Szinte vidéki idill


A nagyváros közepén :)

Nem messze található az Amsterdam Museum, ahol a várostörténeti kiállítás mellett most éppen egy hatalmas szőnyeget mutattak be, melyenk minden négyzete egy-egy országot jelképez.

Végig lehetett sétálni rajta


Persze rögtön megkerestük… de nem tudtuk
megfejteni, hogy ez mitől jelképezi Magyarországot


Továbbsétál


Apróság – ha egyszer robogózni fogok,
biztos lesz ilyen kis kosárkám rajta :)


Amszterdam második legkeskenyebb háza


Jópofa kapulugassal

Tavaszias


A párhuzamostól messze vannak
– egymáshoz viszont egyre közelebb


Zöld

A túrát egy sajtbolt mellett fejezték be, Gyöngyi és Balázs rögtön le is csapott a lehetőségre és instant gasztrotúrát tartottak nekünk, miszerint: „fú, ez nagyon erős, de itt ez a másik, szerintem ezt még megennétek (mármint mi, az egy ideje már svájci sajton érlelődő, de egyébként trappistarajongó egyének – a szerk.). Nézd, itt meg van pestós-polipos. Hmm, nem rossz.” Lehet, hogy pont pestós-polipos nem volt, de érzékeltetni akartam az extremitást. A polip nem tányérra, hanem tengerbe való. A pesto meg akármiből is legyen, a kertbe, még mielőtt lelegelik.

Mindenesetre egy jó füstölt sajtot sikerült találni,
hoztunk is belőle egy rudat


Igen, a tábla azt jelzi, hogy nem szabad bicikliket a vízbe dobálni

Évente több százat szednek ki a kanálisokból. Hogy pontosan milyen arányban milyen okokból kerülnek a vízbe (hagyományok, beszívott turisták, részeg turisták, autós üldözés), fogalmam sincs, de lehet találgatni :)

A szélesebb csatornákon van egy csomó lakósziget/lakóhajó. Kicsit nagyobbak, mint amiket a Regent’s Canal mentén találni Londonban, állítólag nagyon népszerűek a helyiek körében :)

Tavaszi színekben

A walking tour után a város északi része, Amsterdam-Noord felé vettük az irányt. A városrész egykor ipari terület/kikötő volt, éppen városrehabilitációs projekt keretei között igyekeznek új életet lehelni bele.

Útbajetettük Amsterdam Centraalt is


A negyedórás kompút vége felé – elég rozsdásnak tűnik
ez a tengeralattjáró, de szerintünk az új koncepció része


Reuse – belül éppen sportcipőbörze zajlott, amire –
kapaszkodjatok meg – beugrónak 10 eurót kellett fizetni.
Hogy körülnézhess. És nem kongott az ürességtől.


A szomszédos csarnokban


Bagolynak megtetszett ez a többtonnás hajtány,
megpróbált meggyőzni, hogy vigyük haza. Standby.


Ez meg a recycle – kukánál stílusosabban nem is lehetne :)


Bizony, romkocsmaszínpad :)


Nem messze már lakóházak vannak,
ezt meg az egyik utcasarkon találtuk, csak úgy :)


Pici ötlet, de milyen jó!


Következő megálló: a könyvtár.


Merthogy a hetedik emeletén található kávézóból
nagyon tuti kilátás nyílik a városra :)


Ezúton is köszönjük a helyi ismerősöknek,
hogy lerántották a leplet a local kincsről, nagyon bejött!


Zöld pamacsok mindenhol :)


Nem lehet…


… betelni a látvánnyal.


És még a fényviszonyokkal is lehet szórakozni…


Sőt, még napelemes teknősöket is találtunk a szomszédos kisebb
épület tetején. Asszem épp itt az ideje elmenni aludni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése