2014. november 6., csütörtök

Fountain Paint Pot és társai

A Fountain Paint Pot és környéke Old Faithful és a Norris Geyser Basin között található félúton – az Old Faithfultól hazafelé ugrottunk be körülnézni. Az Old Faithful és népes rokonsága az Upper Geyser Basinben található, a Grand Prismatic Spring a Midway Geyser Basinben, a mostani bejegyzés témája, a Fountain Paint Pot pedig a Lower Geyser Basinben lelhető fel – ezek egymástól pár kilométerre találhatók a Firehole River mentén – csak hogy el lehessen helyezni fejben. Az idő rövidsége miatt egy nap alatt rohantunk végig az egészen, pedig reggel még azt gondoltuk, hogy esetleg az egész kócerájtól északra található Norris Geyser Basin is belefér, de végül ránkesteledett, mielőtt eljutottunk volna oda. Utóbbit másnap még belepasszíroztuk a programba, meg is érte, nem kicsit :)

Orientáció (térkép innen)

De erről majd még később (reklámrovat vége), most a Fountain Paint Pot vidéke következik :) Az út egyik oldalán autóval lehet körülnézni egy pár kilométeres kört megtéve, utána pedig van egy kisebb, boardwalkon sétálós placc. A Firehole Lake Drive-on kezdtünk – a nap folyamán egyedül itt voltunk pechesek a gejzírekkel…

A White Dome Geysert útközben láttuk meg,
 ahogy éppen működésbe lendül.


De mire odaértünk éppen abbahagyta :(

Mivel elég szép, naplementés, felhős alkonyat ígérkezett, nem vártuk meg, amíg a szokásos 30-35 perc (vagy néha 3 óra) múlva újra kitör, hanem kicsit lógó orral továbbálltunk, hátha találunk még valami szépet. Be is jött :)

Hot Lake – jobbra a Steady Geyser


Naplemente


Az út túloldalán pedig a Firehole Lake


Tükörkép


Középen a Young Hopeful gejzír


Szinte folyamatosan köpi a vizet


A fekete mangán-oxid és a világos travertínó jól mutatnak együtt


Egyik tó jópofább, mint a másik


Hol ezt, hol azt fotóztam :)


A jobb oldalt sétáló párral együtt…


… és tájképként sem rossz :)


Útközben – tovább a Fountain Paint Pot felé


Boardwalkon sétálva


Celestine Pool az alkonyatban


Ezek a patások mindenhol belemásznak a képbe


Domboldal


Fountain Paint Pots –
kaolinit+ hévíz = sárfortyogó


A Crow indiánok a tipik festésére használták


Kék óra


Kistestvér – ezért tulajdonképpen Paint Pots


Trutymó, erre nincs jobb szakkifejezés :)


A szomszédos Red Spouter, vagyis Vörös Köpködő

Tavasszal gejzírszerű, később a csapadékmennyiség függvényében szinte teljesen kiszáradhat, olyannyira, hogy fumarola lesz belőle és csak gőz áramlik ki – amíg újra nem érkezik eső. Most azért egy kicsit több víz volt benne :)

Egy 1959-es földrengés után jött létre

A Richter-skála szerint 7,3-7,5-ös erősségű földrengésnek epicentruma a Hebgen Lake közelében volt, mintegy 50 kilométerre innen – ebből is látszik, mennyire aktív terület ma is a Yellowstone és környéke. A Red Spouter szomszédságában található Leather Poolban például a földrengés előtt bőrszerű (innen a név), barnás szőnyeget képző bacik éltek vígan, a földrengés után a forrás azonban elkezdett melegedni, majdnem forráspontig és teljesen kipusztultak belőle a 60°C körüli vizet kedvelő bacik. Szintén ismeretlen okokból azóta szép lassan ki is hűlt a Leather Pool, újra vannak benne barna bacik, de közel sem annyian, mint a földrengés előtt.

A Leather Pool ma


A mindenféle köpködők után lesétáltunk a gejzírek felé


Színkavalkád


Játék következik – élőben kicsit könnyebb
de „Itt a bölény, hol a bölény?”


No, látjátok már, hogy hol legelész?


Ott, középen! – Így ősszel nem nehéz kiszúrni
 a sötét bundát a sárgás prérin…


Clepsydra Geyser – a képen kb. a horizontig köp forró vizet,
onnantól felfelé már elpárolog és gőzként áramlik felfelé


A neve a görög ’vízóra’ szóból van (mármint amit időmérésre használtak), mert a Hebgen Lake-földrengés előtt megbízhatóan három percenként tört ki. Azóta lényegében non-stop köp :)

Zárókép a második napról :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése