2013. augusztus 16., péntek

Puerto Rico tetején

A Cerro de Punta, vagy Cerro Punta Puerto Rico legmagasabb hegycsúcsa, a Cordillera Central hegységben lelhető fel; mely a sziget közepén húzódik végig, északi és déli részre osztva azt. Ez meglátszik a növényzeten is; az északi rész általában sokkal több esőt kap; mint a déli – így az északi részén nőnek az esőerdők, a délin pedig félszáraz körülményekre jellemző növénytársulásokat találunk. Igazából az ilyesmikre otthon leginkább a ’dzsindzsa’ vagy a ’bozót’ szakszavakat használják, és úgy is kell felkészülni az ottani kirándulásokra – meleg van, úgy értem nagyon meleg, alul homok, felül tűző nap, a kettő között meg tüskék, vastag levelek, tömzsi szárak és áthatolhatatlan kuszaság… Lovely, as always :)

De ne szaladjuk ennyire előre, a Guánica Dry Forest-ben (egy ilyen száraz erdőben) tett látogatásunk a következő bejegyzés témája lesz; most inkább képekben mesélek a Cerro de Puntán tett látogatásunkról.

Észak


Dél


Valahogy így fest a környék a Ponce felé vezető úton

Ponce a sziget déli felén a legnagyobb város, innen volt a legegyszerűbb megközelíteni mind a Cerro de Puntát, mind a Guánicát. A Cordirella Central hegységen ugyan végighalad egy keskeny, nagyrészt hegyi utacska, a Ruta Panorámica; amit tulajdonképpen nagyon is érdemes lenne végignézni, ha az embernek lenne erre két napja; mert ahogy a nevéből is sejthető, tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik róla, végig lehet nézni szinte az egész szigetet. Ez egyébként egy felhőtlen napon szinte a Cerro de Puntára is igaz, de nekünk sajnos nem volt ilyen szerencsénk.

Ruta Panorámica (forrás)


Valahol ott fent kanyarog


És ilyen rajta kanyarogni – előttünk a célpont

Az útikönyvben némiképp homályos leírás szerepelt arról, hogy pontosan hogy lehet oda felmenni – a gyaloglást idő hiányában nem vállaltuk be; így kerestük egy darabig a szervizutat, ami felvisz az előző képen látott adótornyokhoz. Némi kavargás után sikerült megtalálni, de ha lehet, ez feleolyan keskeny, kétszer olyan meredek és tízszer gödrösebb volt, mint a Ruta Panorámica, ezt mindjárt az első tíz méteren a műanyag lökhárító és a kerékdob belső borítása bánta – még jó, hogy a közép-amerikai vezetési stílusra tekintettel biztosítással együtt hoztuk el az autót a hét elején.

A Cordirella Central vonulatai nyugat felé – a felhők itt már kezdik megenni


A Ruta Panorámica


Kanyarog


Kb. ennyire volt csak tiszta időnk, valahol a távolban az már a Karib-tenger

Miután kellően megcsodáltuk a kilátást és elsajnálkoztuk magunkat, hogy a trópusi klíma miatt itt még a svájci sztenderdeknél is kevesebb tiszta időjárású nap van – pedig ez nagy szám – elindultunk lefelé a Guánica irányába. Folytatása következik :)

Vidéki idill

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése