2013. augusztus 14., szerda

Las Cavernas del Río Camuy

A Camuy folyó által vájt barlangrendszer a legnagyobb Puerto Rico szigetén, de egyelőre csak kisebb része van feltárva és csak egy kis szeglete van megnyitva a nagyközönség előtt. Ezzel együtt a sziget egyik legkomolyabb látványossága a bio bay-ek és az El Yunque mellett; rendszeresen előfordul, hogy elérik a napi 1500 látogatót – ennyi jelenleg a napi maximum, akiket le és fel tudnak vinni a barlangrendszerbe. Vezetett csoportok vannak, kisvonat viszi le a látogatókat egy hatalmas víznyelőbe, melynek az alján található a Cueva Clara bejárata – ez a legnagyobb, kiépített és látogatható barlang. A barlangrendszer felett egy több, mint 100 hektáros természetvédelmi területet alakítottak ki, tele van turistautakkal és rengeteg karsztvidékre jellemző látványossággal.

Kisvonatra várva


Száguldás a víznyelőbe vezető kanyargós utakon


Környék


Esőerdő


Levélcsíkok


A képen egy gekkót rejtettünk el


Vaspondró – ezt nem rejtettük el, de nem is megy sehova
(szobrocska a barlang bejáratánál)


A Cueva Clara bejárata – az oldalán
lehet beereszkedni a barlangba

Egy kisvonatnyi embert egy idegenvezető vitt végig a barlangon – és ez volt az a pont, ahol kifejezetten negatív tapasztalatokat szereztünk. Ugyanis hiába volt még audio guide is, a termetes hölgynek még ezt is sikerült tönkretennie a bunkó kiképzőtisztre emlékeztető viselkedésével - jó, egy idő után a látogatók is nehezen bírtak viselkedni. Az audio guide a szokásos kis ketyere volt; melyen a ’Next’ gombra kattintgatva szépen végig lehetett menni a kijelölt úton, a kitett számtáblák alapján pedig könnyen követni lehetett, hogy éppen merre járunk. Az idegenvezetőnk viszont úgy gondolta, hogy az ötvenfős, egy vonatnyi csapatnak azonos tempóban kell végignéznie a barlangot, és akkor és csak akkor szabad tovább indulni a következő állomásra, ha az előzőnél mindenki végighallgatta, amit akart, lefotózta a család tagjainak összes lehetséges kombinációját az adott formációval és megtapogatott minden barlangfalat, ami az útjába került. Mivel a látogatók nagy része amerikai volt, ezért hatalmas visongások közepette alig lehetett hallani, amit az audio guide mond, az idegenvezetőnk állandóan azzal volt elfoglalva, hogy a látogatókat visszaterelje a kiépített járdára és mindezt ordítással gondolta megvalósíthatónak… Én nem értem, miért olyan nehéz elfogadni, hogy a barlangban tényleg csak a kiépetett helyeken mászkálunk és nem nyalogatjuk és fogdossuk a cseppköveket...

Lefelé nyúló kezek


A Cueva Clara bejárati függönye :)


Néha az idegenvezetőnk azért magyarázott is a barlangról,
ilyenkor lézer pointterrel mutatta, hogy
pontosan melyik formációra gondol

Barlangbelső

A Cueva Clarának mindkét oldalán természetes bejárat van (gyakorlatilag két beomlott víznyelő oldalából nyílik); a mélyebbre nyúló víznyelő alján pedig látni lehet a Camuy folyót is, ahogy évről évre egyre mélyebbre ássa magát.

A hátsó bejárat


Falinövények a víznyelő túloldalán

A barlang „hátsó bejáratánál” külön javasolta az idegenvezetőnk a fotózkodást, no több sem kellett, 20, azaz húsz percen keresztül ácsorogtunk ezen a ponton és vártuk a csoport többi tagját, ahogy pocsék fényviszonok között sokszor kiégett, világos hátterű és sötét előterű képeket készítenek egymásról az összes létező kombinációban. Itt már Bagolynak és nekem is kezdett sok lenni a dolog; nem ehhez voltunk szokva barlanglátogatás címén… Ráadásul formációk és szépséges, hatalmas cseppkövek szempontjából sem annyira hatalmas durranás a Cueva Clara, mint ahogy gondoltuk a hírverés alapján; az pedig, hogy hatalmas lyuk van mindkét oldalán, sajnos elveszi azt a számomra alapvető barlangélményt, hogy csend van (a látogatóktól eltekintve), 5-10 °C közötti hőmérséklet és párás, hideg levegő… Persze, szép ez is, de valahogy nem erre számítottam. Egy apróbb érdekességet azonban még tartogatott a barlang, az egyik oldalsó hasadékból, mely az elmondás szerint hatalmas teremmé szélesedik; a barlanghoz képest nagyon meleg és elhasználódottnak tűnő (vagyid büdös) levegő áramlott ki – idegenvezetőnk elmondása szerint ez a hasadékban lakó több tízezer denevérnek köszönhető, akik éppen napközben szunyókálással ütötték el az időt a mennyezeten lógva.

Kifelé vonatozván a víznyelőből


Kíváncsiskodik


Ezt a lapos csigaféleséget több helyen is láttuk a szigeten

Elég nagy és erős levél és tapadós csigatalp, pardon, bőrizomtömlő kell ahhoz, hogy denevéreset játsszon ez a példány. Biztos a barlang lakói adták az inspirációt :)

Zárókép

Összességében a Cueva Clarát érdemes megnézni, ha már egyszer valaki Puerto Rico felé vetődik, de meggyőződésem, hogy hozzánk közelebb is akadnak nagy és csinos barlangok :) Ha ragaszkodunk az igazi barlangi folyóhoz, akkor ajánlom a Škocjan barlangot Szlovéniában. Fantasztikus :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése