2013. június 9., vasárnap

Rövidrovat Norvégiából

A dolog aprópóját még a női kézilabda BL-döntő első meccse adta – ebből is látszik, hogy mennyire le vagyok maradva a valódi eseményektől – szóval Larvikban jártunk, még május első hétvégéjén. És ha már egyszer akadt 3 óránk Oslóban, ott is sétáltunk egyet.

Oslóban egyébként egyszer már jártunk, úgy 4 évvel ezelőtt, novemberben, mínusz 3 fokban. Ehhez képest most igazán remek időt fogtunk ki, ragyogó napsütés, egy fia felhőt sem láttunk. No meg egész más szemszögből nézi az ember a norvég árakat Svájcból, mint magyar egyetemista szemmel – a svájci és a norvég árak nagyságrendileg egészen hasonló. Más európai országokban, ez a „Köszönöm, inkább nem kérném.”-kategória, hacsak nem kenyérről és vízről van szó. A városban sétálgatva az embernek rögtön feltűnik, hogy a házak ablakai előtt szinte mindenhol napellenzők vannak, ezek funkcióját nem nagyon tudtuk megfejteni. Mármint hogy novemberben nagyjából fél tíz körül kel a Nap, el is indul lefelé délután háromkor, ráadásul az egészet sokszor a felhőtakaró felett teszi, miért akarnak még napellenzővel is védekezni ellene? Így nyáron meg olyan meredeken süt, hogy nem igazán van értelme oldalról is takarni az ablak egy részét. Ha valaki tudja a napellenzők töretlen népszerűségének okát, ne habozzon megosztani velünk!

Fényvédelem a köbön


Park a pékség ablakában


A fák épphogy még csak rügyeznek – tavasz eleji hangulat :)


Királyi rezidencia


Biorendőrök


Belső udvar – itt is hiányoznak még a levelek :)


Az oslói városháza

A belvároson keresztül lesétáltunk a tengerpartra is, megnézni a régi dokknegyed helyén felépülő házakat – ez a londoni Docklands-hez hasonló projekt, a régi dokkok helyén üveg-acél stílusú lakóházakat húznak fel, majd egyre borsosabb áron adják el őket, ahogy fejlődik a negyed. "Négyszobás öröklakás tetőterasszal, saját vitorláshellyel. Ár: inkább nem szeretném tudni."

Halraj körbe-karikába – nem tudjuk miért, de percekig úszkáltak így


Kikötőhangulat


A városrehabilitáció jellemző építőkövei


The Astrup Fearnley Museum of Modern Art


Esővízgyűjtés 2.0

Utcakép


Tükörkép

Az oslói séta után elvonatkoztunk Larvikba, a vonatjegy ára még a svájcit is meghaladta, nem nagyon vagyunk mi ehhez hozzászokva... Larvik nem egy hatalmas város, körülbelül 40 ezer lakosa van, Oslótól kb. 100 km-re délre található. Próbáltam utánanézni, hogy pontosan mit is érdemes itt csinálni, körülnézni, miből élnek az emberek; de nem nagyon van erről részletes információ angolul a kompmenetrenden (Dániába) és a kézilabdán kívül. Na igen, kézilabdázni lehet. Végülis mi is emiatt keveredtünk oda :)

Döntő, első felvonás


Az időnként kinövő zászlóerdő

A képeken is látszik, hogy a norvég szurkolók a főtámogató Skagerrak Energi pólóját kötelességtudóan felvéve, de meglehetősen nyugodtan ülnek a helyükön, a góloknál tapsolnak, néha belekezdenek a szokásos ’taps-taps-LARVIK!’ rigmusba, de ennyiben ki szokott merülni náluk a szurkolás. Ehhez képest a győri szurkolótábornak egész repertoárja van, nem is nagyon lehetett mást hallani a csarnokban. Nem tudom, hogy pontosan mennyit számít ez a játékosok motivációjában, de hangerő tekintetében hazai pályán játszottak a lányok, az biztos :)

Szép volt, csajok!

És egy héttel később pedig felkerült az i-re a pont!

Kezdőfeszültség


Veszprémben :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése