2013. november 12., kedd

Csatornatúra

Kedves olvasónk, sétára invitálunk! Még mindig szeptember végén tartunk, az egész angliai kirándulást kirobbantó meccs délelőttjén sétáltunk egyet a Regent’s Canal mentén. A csatornát a 18. század elején kezdték építeni, akkoriban az uszályokat még lovak vontatták, ma pedig ezen a vontatóúton lehet jönni-menni. A csatorna felett itt-ott hidak vezetnek át, jobbra-balra kisebb nagyobb házak, néhol parkok vannak; útközben pedig rengeteg lakóhajó akad, jópofa kellékekkel.

Regent’s Canal


Vontatóút 1.


Vontatóút 2.


Zöldségeskert a tetőn


Biciklizni nem szabad, de szép számmal vannak
gyalogosok, futók, kutyasétáltatók :)

A víz alapvetően nagyon nyugodt, ugyanakkor elég magasan van töltve a csatorna – a vontatóút alig fél méterrel-negyven centivel emelkedik föléje. Nyilván ez a lóval vontatás idején elengedhetetlen volt; aztán a hajóforgalom is megkövetelt egy bizonyos mélységet, ezért a csatorna ma is fel van felduzzasztva. A csatorna felett lépten-nyomon vannak hidak – hiszen mégis London közepén fekszik – de van olyan szakasza is, ahol egy 250 méter hosszú szűk alagútban halad. Utóbbin annak idején úgy mentek át az uszályok, hogy a lovakat megszabadították a vontatókötéltől és átvezették őket felül az alagút túloldalára; az kormányosok pedig az uszály tetején hanyatt fekve, az uszályt a kezükkel az alagút plafonján hajtva haladtak át :)

Kertipad bringával


Odaát – azért nem végig ilyen, de mutatóba van villa is


Forgalom

A csatorna egyik hídja, a Macclesfield Bridge 1874-ben felrobbant, amikor egy lőporral megrakott uszály haladt át alatta. Újjáépítették, de közben megfordították a hidat tartó vasoszlopokat – ezért ma remekül látszanak a feszes vontatókötelek által kidörzsölt barázdák…

… az oszlopok part felőli oldalán :)


Ha már hidakról van szó – sok szép,
míves apróság akad az út mentén :)


A belváros a Primrose Hill-ről

Utóbbi és a Regent’s Park között halad át a csatorna, érdemes volt egy kicsit elhagyni a vizet és felmászni erre a dombocskára. (A sok zöld az előtérben a Regent’s Park.)

Visszafelé egy mellékutcában – szelektív hulladékgyűjtés at it’s best


Tükörcsatorna


Nehéz volt nem röhögni, ahogy utánaszólt a babakocsis bácsi
a baloldali ebnek: ’Monster, come on!’ (monster = szörny)


„Elfogadnám!” jellegű terasz


Az a kis asztalka meg a két szék is jöhet,
a vízi növénybárral együtt


Ez meg még extra biztonságos is, már-már
a svájci sztenderdeknek is megfelelne

Később elértük a zsilipeket, egy idő után sorban álltak a különböző hajók, átbocsátásra várva.

Zsilip fentről – Camden Lock


Zsilip lentről


Kézzel lehet őket nyitni-csukni

A két néni ugyan kicsit bénázva, de még magassarkúban és egy kicsi, fehér és ugrándozó kutyával a póráz végén is sikeresen abszolválta a feladatot.

Fent-lent


Lent-fent


Nézőközönség

Kellő számú zsilipelés megtekintése után továbbindultunk. Az alábbi öblöt ma a St. Pancras vitorlásklub használja, fent látszik a pályaudvarra vezető vágányok egy része. Annak idején ezek mellékvágányok voltak, kitolták rájuk a gőzmozdonyokat és a gőzgépek fűtése közben termelődött hamut egyenesen az uszályokra borították; majd a csatornán szállították tovább.


Sétánk vége felé meglepetésre bukkantunk – egy frissen áttelepített gáztartályban tartottak éppen nyílt napot, egy rövid kiállítással egybekötve. Ezeket a hatalmas tartályokat a 18. században használták London gázellátására, aztán a földgázra való átállással szinte minden városban kérdésessé vált a sorsuk, van, ahol csak álltak évtizedekig, van, ahol elbontották őket és van, ahol az utóbbi években az ipari városnegyedek rehabiliációja során igyekeznek integrálni őket az új tervekbe, még úgyis, ha az egészet arrébb kell tenni néhány tíz méterrel. Itt pont ez történt, a 8-as számú, nyílt napos tartály nem messze állt vagy 150 évig, de itt jobban mutat a tervek szerint; úgyhogy lebontották, lepucolták, átfestették és újra összerakták. Tiszta legó.

Nyílt nap


Gerendák


Ilyen lesz


A jobb oldali, fenti fotó ismert darab és ha már egyszer
ennyi gerendával dolgoznak, az itteniek úgy gondolták,
ki kell használni a lehetőséget (bal oldalt lent).


Persze a munkavédelmi szabályok szigorú betartásával :)


Zárásképpen – metálbárka


És egy kis zöld hajósarok – bár ezek a "kötött" ütközők sem gyengék,
valaki itt elszabadított egy nagymamát hajókötéllel :)

A Regent’s Canaltól elköszönve visszametróztunk a szállásunkra, összeszedtük a meccsfelszerelést aztán elindultunk a Wembley felé, hogy megnézzük, milyen egy európai amerikai futball-mérkőzés. Na, utóbbi nyelvhelyességileg is egy érdekes feladvány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése