2011. augusztus 2., kedd

Farewell from Bergen

Kis késéssel, de íme az utolsó bergeni napunk gyűjteménye. Sétáltunk egy nagyot még a kedvenc helyeken,


megnéztük a Bryggent még egyszer utoljára, nem messze tőle pedig szereztünk Nórinak norvég Harry Pottert, hogy legyen miből okulnia. Meglepően tapasztaltuk, hogy a ke
ménytáblás verzió 300 koronába kerül, a papírborítósat viszont már 129-ért az ember után vágják. Ezt akár itthon is be lehetne vezetni. Mármint nem ezeket a könyvárakat, hanem azt, hogy a paperback jóval olcsóbb, mint a hardcover. (Angoltanári szösszenetünket olvasták - a szerk.)


Utána még elsétáltunk a kikötő szélén található erődbe, szép kis parkja van, egy brutális betonbunkerrel a közepén, amelyet még a második világháborúban építettek a németek - kizárólag a funkcionalitást figyelembe véve. Jelenleg némi vadszőlő tompítja az összehatást, de azért elég
furcsa ezt a betonkockát közvetlenül a középkori zömök tornyok mellett látni. Képünk jobbára csak illusztráció, mert a fasortól nem nagyon látszik az ojjektum. Jobb is.


Este összeszedegettem a cuccokat a lakás különböző pontj
airól, közben Majom ügynök is pakolászott, meg kiröhögött, amikor mondtam az ágyon tornyosuló kupacra, hogy az már szét van válogatva, a fele kézipoggyász, a fele meg nem. Bagoly eközben természetesen a napi internet-adagját vette magához, nehogy a másnapi utazás során elvonási tünetek lépjenek fel. Ezután este 11-kor még elhatároztuk magunkat egy utolsó utáni sétára, íme az egyetem botanikus kertjének üvegháza.


Utolsó szemlénken szembesültünk a helyi buli-szokásokkal, minden utcában legalá
bb egy ablakból házibuli hangjai szűrődtek ki, ugyanis annyira drága a szórakozóhelyeken az alkohol, hogy mindenki otthon iszik és csak az utolsó sört dobja be a partihelyeken. Azért csendes utcácskák is vannak, ezt az új kikötő mellett találtuk.


Ez a fjord egy másik ágában található, mint a Bryggen, itt zajlik a mindenféle teherforgalom a Møhlenpris negyedben.


A házak fölött magasodik a Fløyen és az Ulriken - még mindig nem tudok napirendre térni afelett, hogy ilyen világos van, miközben az órám 23:30-at mutat.


A fjordmenti irodák és raktárak felett pedig már lakóházak láthatók, ne
m lehet rossz innen sem a kilátás :)


Egy viszonylag meredek híd vezet át a kikötőfjord felett, gyönyörű fények mellett lehetett mindkét irányba fotózni,


és még az ipari fények sem voltak annyira zavaróak.


Éjfél után még elsétáltunk a Bryggen és a halpiac felé egy utolsó utáni szemlére, hatalmas nyüzsgés, éjszakai élet, szinte minden második hajón vacsora, kisebb-nagyobb kártyapartik, a vendéglátóipari egységek pedig zsúfolásig tömve emberekkel. Hozzá kell tenni, szombat este van és a legközelebbi nagyváros 400 km-re innen található, így aki él és mozog úgy 200-250 km-es körzetben, az idejön flesselni, ha ez a program. No meg nyár van, mert azért ugyanez 2 fokban, szakadó esőben és délután négykor koromsötétben nem menő.


Ezzel a képpel búcsúzunk, de nem sokáig - stay tuned for the next mission under the codename 'The Big Smoke and the Auld Reekie in a Nutshell'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése